Amerikaanse Dollar

Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse dollar is de wettelijke munteenheid van de Verenigde Staten en van enkele andere landen die deze munt overgenomen hebben. De Verenigde Staten namen de Amerikaanse dollar aan als nationale munteenheid in 1785. De dollar geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel. Zo worden de goud- en olieprijzen in de internationale handelsmarkt in dollars uitgedrukt.

Vooral sinds de recessie in de V.S. begon (2002) verliest de Amerikaanse dollar steeds meer zijn status van overheersende munteenheid. De Europese munteenheid, de euro, is hierdoor een grote concurrent aan het worden. Ook de Chinese Renminbi wordt gezien als toekomstig sleutelvaluta in de wereldhandel.


De Vlaamse Dollar

De dollar. Amerikaanser kun je het niet krijgen. Maar ook voor een kwart Vlaams. Want de vezels die voor de biljetten worden gebruikt, komen al een halve eeuw uit het West-Vlaamse Kuurne, van familiebedrijf Vervaeke Fibre. De hoge standaard van het oudste vezelbedrijf ter wereld (sinds 1892) staat garant voor succes aan de overkant van de oceaan. „Goede vezels selecteren, is net zoiets als wijn maken”, zegt directeur Antoine Vervaeke.

Vlaamse Dollar


Over het geheim van het bedrijf wil hij niet te veel kwijt. „Het is een ambacht dat je van generatie op generatie doorgeeft. Een combinatie van het inschatten van de goede oogsten en vervolgens de vezels hoogwaardig maken door zoveel mogelijk houten deeltjes eruit te scheiden”, legt Vervaeke met een zware Vlaamse tongval uit.

Hij is net terug uit de Verenigde Staten waar hij de dollarfabrieken heeft bezocht. „Ze liggen ergens in het oosten van Amerika en staan onder zware beveiliging van de Federal Reserve. Meer kan en mag ik er niet over zeggen”, zo is de 54-jarige Vervaeke geheimzinnig.


De val van de dollar

Met de uitspraak ‘de dollar gaat vallen’ of de zin dat de greenback aan het zakken is bedoelt men eigenlijk dat de dollarkoers euro / dollar zal gaan stijgen. Omdat het een ratio / deelsom is waarbij de dollar als laatste genoemd wordt. Dus als de bovenstaande grafiek omhoog gaat is dat in de volksmond de val van de dollar. De koers USD-EUR grafiek geeft wel een daling of val aan. De dollar is op dit moment zoals dat heet een instabiele valuta. Sinds de huizencrash die begon in zomer van 2007 zijn de huizenprijzen in de Verenigde Staten van Amerika niet langer gestegen maar zijn soms met 70 tot 80% ingezakt. De mensen kregen meer schulden dan bezittingen. Door het doorverkopen (securitiseren) van slechte hypotheken aan bijvoorbeeld pensioen verzekeraars heeft iedereen er onder te lijden. Wat zijn securitisaties? Securitiseren is kortweg het verhandelbaar maken en verkopen van (doorgaans langlopende) vorderingen. Alle grote systeembanken weten dat de dollar instabiel is. Het enige wat zij proberen te doen is er voor zorgen dat het risico niet bij hun komt te liggen door onder meer slechte hypotheken te verpakken en door te verkopen.

Er kan een systeemcrash ontstaan. Dat wil zeggen dat als de dollar snel valt er heel veel andere valuta’s problemen gaan krijgen omdat deze weer op de dollar zijn gebaseerd. Je krijgt dan een financieel domino-effect. De diverse steunoperaties van de overheid zullen dit proces dan niet meer kunnen stoppen.

Stel dat op een dag de dollar valt… Welke invloed heeft dat dan op uw normale leven? Nog een kredietcrisis, of een depressie, verder dalende huizenprijzen of zal uw pensioen in rook op gaan?

Centrale banken proberen met man en macht het financiële systeem overeind te houden. Centrale bankiers doen datgene waarvoor ze nu juist niet zijn ingehuurd: de geldpers ongelimiteerd laten draaien. Dit zelfs in de wetenschap dat ook het Amerikaanse BNP een dergelijke kapitaalverspilling niet meer zal weten te trekken. Het zijn allemaal duidelijke signalen van een naderend financieel onheil. De val van de dollar is nagenoeg niet meer te stoppen. De Amerikanen lenen per dag meer dan 3 miljard dollar van de rest van de wereld om het huidige niveau van consumeren op peil te houden. Deze toenemende tekorten in de USA vormen een tijdbom onder de huidige wereldeconomie. De vraag is niet of de dollar gaat vallen maar wanneer.

Euro dollar verwachting