Waardedaling verwacht

Verbazing over euro-dollar koers

Waardedaling verwacht

Veel economen zijn verbaasd dat de euro in de afgelopen maanden niet veel meer in waarde is gedaald, gezien alle onzekerheden op de financiële markten.

Keith Wade, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Schroders, stelt dat de Europese munt gezien de problemen veel lager had moeten staan. In zijn laatste rapport spreekt de econoom dan ook de verwachting uit dat er sprake gaat zijn van een verzwakking van de euro. Schroders stelt echter dat ook andere munteenheden zoals het Britse pond zwak blijven, omdat die valuta eveneens onder druk komen te staan wanneer de euro wegzakt.

De enige munt waar de vermogensbeheerder enigszins heil in ziet is de Amerikaanse dollar, ondanks de Amerikaanse schuldenberg. De hoofdeconoom ziet bijvoorbeeld dat China zijn aankopen van Amerikaans staatspapier blijft doen, waarmee de Chinezen de waardegroei van hun eigen munt proberen te vertragen. Hierdoor stijgt de dollar echter wel in waarde ten opzichte van andere munten. Schroders stelt echter ook vast dat het Amerikaanse bedrijfsleven een ondersteuning is voor de Amerikaanse munt.

Verder is Wade van mening dat een dalende euro niet hoeft te betekenen dat het bedrijfsleven in Europa onder druk komt te staan. Veel Europese bedrijven realiseren namelijk hun omzet wereldwijd en overleven volgens Schroders zelfs wanneer de eurozone uit elkaar spat. Daarnaast wijst de econoom erop dat een lagere euro voor exporterende bedrijven goed nieuws is, aangezien zij zodoende meer producten in het buitenland kunnen afzetten.

Analisten van Nomura hebben de verwachting uitgesproken dat de euro in de komende vier maanden ten opzichte van de dollar fors in waarde gaat dalen. Zij gaan ervan uit dat de euro gaat dalen tot 1,20 dollar, waar het huidige niveau nog rond de 1,34 dollar ligt. Hun verwachtingen zijn gebaseerd op een scenario waarin de leiders van de Europese Unie voor de korte termijn gatenvullende maatregelen treffen, maar uiteindelijk een grootschalig reddingsplan moeten aannemen om de crisis voor de middellange termijn in controle te houden.

Veel hangt af van de beslissingen die de komende week door de Europese leiders worden genomen en de analisten houden deze dan ook nauwlettend in de gaten.

Bron: Verbazing over euro-dollar koers - waardedaling verwacht