Waar blijft pariteit?

Om de korte termijn uptrend te kunnen vasthouden zal een weerstandniveau moeten worden doorbroken.

Waar blijft pariteit?

2015 - Vanaf de bodem op 1,0463 is een stevige herstelbeweging in de downtrend gestart. De swingteller in een plusstand en ook de RSI onderstreept het verbeterde klimaat door boven de 50-lijn te noteren. Thans wordt de cruciale rode streep op 1,1045 genaderd. Om een einde te maken aan de maandenlange downtrend en een korte termijn uptrend te kunnen starten, zal dit weerstandniveau moeten worden doorbroken. Als de stieren hier in slagen, komt er direct potentieel vrij richting 1,14. Wordt er echter opnieuw getopt onder 1,1045, dan kan de downtrend worden vervolgd.

Pariteit in zicht of uit beeld?

Onvermijdelijk, karma, het lot. Hoe dan ook, vorige maand moest en zou pariteit in EUR/USD bereikt worden. Er was geen ontkomen aan, maar wat schets de verbazing? Het dalen stokte bij 1,05 en een correctie naar 1,11 werd gestart. Rara hoe kan dat?

Het kon ook bijna niet anders. Als iedereen het vindt en z’n positie er op heeft ingesteld, wie moet er dan voor zorgen dat de koersen verder dalen? Zonder verkopers geen daling en als iedereen het vindt dan is het vaak ook zo dat de posities al in zijn genomen. Precies, en bij enige stabilisatie geldt dat er best mensen zijn die hun duur lijkende USD van de hand willen doen, momentum spelers nomen we die. Daarnaast zijn er uiteraard ook de contrair ingestelde extreme speculanten die het niet kunnen laten de kant van de minderheid te kiezen.

Bij gebrek aan nieuwe verkopers geldt dan vaak dat een correctie gestart wordt. Zo ook de afgelopen vier weken waardoor inmiddels de consensus begint te ontstaan dat pariteit overdreven zou zijn geweest. De fantasie van koersen boven 1,20 begint zelfs hier en daar op te spelen. Dan is het dus tijd om verder te dalen, zo blijk deze vrijdag. Terwijl de aandelenmarkten alle aandacht opeisen begint stiekem een nieuwe daling in EUR/USD.

Bron: Gökhan Erem