Vooruitblik: Dollar tegen de rest

In dollars staan er minnen bij het begin van het tweede halfjaar 2018.

Vooruitblik: Dollar tegen de rest

Niet zo overdrijven alleen, we kunnen niet ieder jaar 20% stijgen. Meer gedetailleerd ziet het beeld er in dollars en met herbelegde dividenden zo uit. De MSCI World Index total return deed +0,8% in dollars en +3,6% in euro's. Geen fraai beeld echter in het algemeen en in hun eigen valuta zitten bijvoorbeeld China, Brazilië, Zuid-Afrika en Turkije in een bearmarket. Nederland is de MSCI Netherlands Index en niet de AEX. De laatste staat dit jaar +1,3% en +3,6% herbelegd en dat is precies volgens het langjarig gemiddelde aano 1900 van 8%. Die MSCI index staat echter dit jaar in euro's op -0,6%. Royal Dutch Shell zit daar niet in, maar ene Besi wel.

Jaar van de dollar

En wie heeft het gedaan en wie krijgt de schuld? Volgens mij is de grote usual suspect achter bijna al deze bewegingen de dollar. Of zo u wilt president Donald Trump en de dollar, Let wel, niet zijn dollar, want daar gaat de Fed weer over. Toch zorgt die dollar voor tweespalt op beurzen en markten.

Relatief goed doen de landen, sectoren en bedrijven het die belang hebben bij een sterke dollar, zoals bijvoorbeeld het Damrak dat meer dan de helft van haar omzet en winst in dollars boekt. Andersom doen het pijn bij de landen, sectoren en bedrijven bij wie dat precies andersom is.

Om een voorbeeldje te geven: u bent een ondernemer die winst en omzet in yuan, peso, rand of lira boekt, maar kosten (denk aan inkoop, energie en het hebben van schulden) in dollars heeft. Dan kan u werken, risico’s nemen en ondernemen wat u wilt, maar daar valt bar weinig tegen te beginnen.

Natuurlijk moet u al die valuta afzonderlijk bekijken. Bij EUR/USD is eigenlijk weinig aan de hand. Hier het beeld van de afgelopen twintig jaar. Eigenlijk staan we helemaal niet op zo’n rare stand. Wie hier daarom compleet op leeg loopt heeft dat wel een beetje aan zichzelf te danken, is het niet?

Klik hier voor het USD/EUR overzicht

Bron: Arend Jan Kamp