Vertrouwen Europa brokkelt af

De euro ging donderdag tegenover de dollar verder onderuit en belandde op het laagste niveau in twee jaar.

Vertrouwen Europa brokkelt af

Beleggers houden er rekening mee dat het einde van de daling nog niet in zicht is. Dat komt naar voren in een peiling van DFT.nl.

De euro zit al sinds eind april in een duikvlucht omlaag en noteerde vanmiddag op een stand van $1,21. Vooral de toegenomen onzekerheid over de schuldenposities van Spanje en Italië speelt de Europese munt parten. De vrees voor een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone deed de waarde van de euro ook geen goed.

Een overgrote meerderheid van deelnemers aan de peiling voorziet dat het verval van de euro voortzet mede vanwege de voortmodderde Europese schuldencrisis en het versoepelende rentebeleid van de ECB. Bijna 20% ziet het wat rooskleurig in onder meer vanwege de hoop op een daadkrachtig optreden van de Europese regeringsleiders.

Laurens Maartens, valutaspecialist bij Saxo Bank, gaat er ook van uit dat euro verder onder druk komt. ”Het vertrouwen van beleggers in Europa brokkelt steeds verder af. Ik verwacht dat de Europese munt op korte termijn richting de $1,20 terugvalt.” Voor de langere termijn verwacht hij zelfs een niveau van $1,17. ”In tijden van crisis wordt toch gekozen voor de greenback.”

Bron: DFT