USD nieuwe hoogtepunten?

De Amerikaanse dollar nadert lange termijn weerstandsniveaus en de vraag is kan de munt door stijgen naar nieuwe hoogtepunten

USD nieuwe hoogtepunten?

John Hardy - De cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen later vandaag kunnen waarschijnlijk een antwoord geven voor de zeer korte termijn.

De Japanse obligatiemarkt heeft opnieuw een krankzinnige sessie achter de rug. Weer werd de handel op een gegeven moment onderbroken, maar de rentes kwamen later tijdens de handel duidelijk af van de hoogste niveaus. Ik vraag me af of de angst dat er op korte termijn paniek ontstaat niet overdreven is.

Maar hoe dan ook, de Amerikaanse dollar schoot door de 102 Japanse yens om weer duidelijk terug te zakken bij de start van de handel in Europa. Gaan we een herhaling zien van de beweging die we zagen na de bijeenkomst van de Japanse centrale bank?

Ik ben er nog niet van overtuigd dat we een sterke rally van de yen gaan zien op enig moment. Deze heeft twee dingen nodig: een stijging van de obligatiemarkt en een brede verkoopgolf in onder meer aandelen. Ik moet benadrukken dat dit niets te doen heeft met het langetermijnuitzicht voor een zwakke yen.
Voortuitblik

Vandaag komen dus de detailhandelsverkopen in de VS naar buiten. De detailhandelsactiviteiten dit jaar hebben voor veel teleurstelling gezorgd met een zonder meer negatief cijfer zonder de auto- en benzineverkopen en ook voor vandaag worden sombere cijfers verwacht. Maar meevallende cijfers kunnen de USD/JPY omhoog stuwen, terwijl een extreem tegenvallend cijfer voor een meer verdeelde reactie kan zorgen.
Technisch plaatje


Interessant is dat we de vlagformatie in de dollar index hebben gebroken. We zouden naar nieuwe meerjarige toppen kunnen gaan als we door de horizontale weerstand kunnen breken.

EUR/USD – Het draait allemaal om de 1,3000, hoewel het draaipunt er net onder de werkelijke weerstand van belang was. Ik maak me zorgen dat we nog een laatste verraderlijke beweging terug naar net boven de 1,3000 gaan zien voor het valutapaar instort. Mijn negatieve overtuiging wordt pas verzwakt als de EUR/USD sluit boven de 1,3030/60.


Bekijk de koers van vandaag:  http://www.dollarkoers.nl

Bron: John Hardy