Trump wint, euro zakt weg

De euro is vandaag verder weg gezakt ten opzichte van de dollar. Trump brengt rust in de markt.

Trump wint, euro zakt weg

2016 - Alle media wilde ons doen geloven dat Donald Trump voor een crash zou gaan zorgen. Ondertussen weten we dat alle berichten enorm overdreven waren. De tegenstanders van Trump ventileerde hun meningen in de krant en op TV. Om vervolgens als feit in het nieuws te komen. Voor de verkiezingen werd er door de democratische media verkondigd dat een keuze voor Donald Trump voor zo veel onrust op de markt zou zorgen dat de Fed plannen voor een renteverhoging op de lange baan zou schuiven. Door de gunstige reactie op de markten sinds de verkiezingen van dinsdag is die prognose echter weer uit beeld verdwenen.

De euro bereikte in de ochtendhandel een dieptepunt van 1,0728 dollar, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De euro was op 6 januari voor het laatst zo weinig waard, nadat de wisselkoers vorig jaar enkele malen tot ongeveer 1,05 euro was teruggezakt. De waarde van de euro staat onder meer onder druk door de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten nog voor het einde van het jaar wordt verhoogd.

De beloftes van Trump voor omvangrijke investeringen in de Amerikaanse infrastructuur en belastingverlagingen voeden bovendien de verwachting dat de inflatie in de VS de komende jaren flink gaat stijgen. Dat kan ervoor zorgen dat de rente in het land sneller en verder zal stijgen dan eerder werd verwacht.

De verwachting van een sterk oplopende inflatie is ook duidelijk zichtbaar op de obligatiemarkt, waar de rente op Amerikaanse staatsleningen sinds de verkiezingen sterk stijgt. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties stond maandagochtend op 2,23 procent, tegen 1,8 procent een week geleden.

Klik hier voor de dollarkoers van dit moment.

Bron: AFN