Opkomende markten laten euro vallen

De euro door de schuldencrisis en de onzekerheid over het voortbestaan van de muntunie een minder aantrekkelijke munt geworden.

Opkomende markten laten euro vallen

LONDEN (AFN) - Centrale banken in opkomende landen hebben de afgelopen maand op grote schaal de euro als valuta van de hand gedaan. Dat schrijft de krant The Financial Times na gesprekken met valutahandelaren. Dat zou hebben bijgedragen aan de sterke waardedaling van de euro, die in mei met bijna 7 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar.

Normaliter zien centrale banken in een periode dat een valuta verzwakt juist hun kans schoon om de zwakkere valuta ‘goedkoop’ op te kopen en zo hun portefeuille aan valuta te verbreden. Dat patroon heeft de afgelopen paar jaar er toe geleid dat de euro weinig in waarde is gedaald. Financial Times constateert dat de banken dit beleid nu blijkbaar hebben losgelaten.

Door de verzwakking van de wereldeconomie moeten nu veel (opkomende) landen hun eigen valuta versterken door deze op te kopen. Bovendien is de euro door de schuldencrisis en de onzekerheid over het voortbestaan van de muntunie een minder aantrekkelijke munt geworden.

Bekijk de koers van vandaag: www.dollarkoers.nl