Ontwaarding van de USD

De EUR/USD is op een haar na de hoogste koers van de afgelopen pak weg 6 maanden genaderd

Ontwaarding van de USD

Het effect van de euforie op de aandelenmarkten en de olie future markten van de afgelopen weken is nu ook in de EUR/USD merkbaar. De ene uitbraak volgt de andere op en de EUR/USD is daarbij de volgende die aan het loket staat. Inmiddels zien we ook de Goud en Zilverprijzen aanstalten maken om een herstelbeweging te starten maar dat komt ter sprake tegen de tijd dat het daar dringen gaat worden. Gezien de afstand naar recente hoogste koersen kunnen we daar voorlopig geen records verwachten. Deze week is de sterke ontwikkeling van de beurzen u zeker niet ontgaan, net als de afgelopen weken eigenlijk. Maar waar praten we over eigenlijk? Het feit dat de index een half puntje boven het vorige punt staat is waar maar is dat nou zo belangrijk? Want dan is er de komende tijd bij elke plus waar dan ook zo ongeveer nieuws te melden. Zo van “Breaking News, we staan een puntje hoger en het is een record, hoera!!!”. Ik vind niet elke recordmelding even waardevol in ieder geval want het gaat ten slotte om het proces dat plaats vindt en waar een records slechts onderdeel van zijn.

Ontwaarding

Het meest recente proces dat de koersen opwaarts heeft gedreven is de ontwaarding van de USD afgewisseld met de ontwaarding van de JPY en op zijn beurt weer van de EUR. Het spelletje is uitgevonden door de Amerikanen dus die zijn er ook het beste in. Maar toch, de Japanners hebben ook een leuk effect neergezet. Zo hebben we een tijdje op de Japanse bubbel gedreven maar nu Abenomics te bevatten valt is de fantasie er enigszins af en zijn we sinds een paar weken weer op de USD aan het leunen. Dat blijkt uit verschillende correlaties van de afgelopen tijd en het is nu eenmaal zo dat alles gestegen is behalve de USD. Die is net zo hard gedaald als dat de rest is gestegen zo ongeveer. Vandaar het sneeuwbaleffect dat we zien waarbij de verzwakking van de USD tegen de ene waarde een gevolg kent in zijn waardering tegen de andere waarde, etc, etc.

De aandelen en de olieprijs zijn in de afgelopen weken beschreven net als de Japanse markt en de USD/JPY verhouding. Zoals aangegeven, vandaag nemen we de EUR/USD weer eens onder de loep.

De grafiek spreekt boekdelen. De min of meer zijwaartse koersvorming van de afgelopen 6 maanden heeft plaats gevonden tussen de 1,27 en de 1,34. Het ziet er naar uit dat na een kleine stap terug, de poging om de 1,34 te overstijgen hervat zal worden. Sterker, de poging is nog niet ten einde maar in volle gang.

Bron: Gökhan Erem