Onderweg naar 1-op-1

EUR/USD heeft de downtrend hervat en is op weg naar pariteit.

Onderweg naar 1-op-1

2015 - Bij afwezigheid van storende interventies grijpen de marktkrachten hun kans om een visie te ontwikkelen. De woorden van de Federal Reserve zijn gehoord en gewogen, net als de teksten van de Japanse en Europese evenknieën. Conclusie: meer van hetzelfde. Dus doen de koersen ook wat ze al deden. Voor EUR/USD betekent dit: niets geen 1,20 of zo. Geen hogere grondstoffenprijzen en zeker geen koopgedrag in goud is een direct gevolg daar weer van. Uiteindelijk wordt de USD sterker en daarmee basta.

De markt is in twee kampen verdeeld. De ene kant zegt: “Er wordt verhoogd door de Fed in december want ze moesten al en het levert imago schade op als er te lang getwijfeld wordt.” De andere zijde van de discussie zegt daarop, “Nee hoor niks daarvan, want ze maken zichzelf stuk door de rest van de wereld te vroeg voor het blok te zetten.

Dat betekent in ieder geval dat de markt nog deelnemers genoeg heeft die zich kunnen bedenken om de andere kant van de discussie kracht bij te zetten. Dat zien we bijvoorbeeld weer vandaag terug na de cijfers. De werkloosheidcijfers werden gepubliceerd waarna een deel van de mensen die dacht dat er geen verhoging aan zat te komen dat nu wel denkt.  Zo is afgelopen weken een steeds groter wordend deel van de markt aan de opwaartse potentie gaan twijfelen en zijn zelfs nieuwe baisse gerichte posities aangegaan.

De USD-discussie is naar mijn mening slechts voer voor meningsverschillen op korte termijn. De hoofdrichting van alles wat met USD te maken heeft is hetzelfde als in de afgelopen jaren. Goud, olie en grondstoffenprijzen zijn dalend, USD/JPY is opwaarts gericht, en EUR/USD bevindt zich in een downtrend. Daar is nooit een verandering in gekomen tijdens de correctie die toch min of meer zijwaarts is verlopen.

De correctie in nu ten einde en de neerwaartse trend wordt hervat. Dat zegt ook iets over de trends van de aandelen. Die worden ook hervat maar dan in opwaartse zin onder invloed van deze motor van de beurzen. Behalve met een Amerikaanse renteverhoging houdt de markt ook rekening met een actie van de andere zijde van de EUR/USD-vergelijking. December is niet alleen van belang voor de USD-kant van het verhaal. Ook van de ECB wordt verwacht dat ze iets gaan doen, wat als gevolg zal hebben dat de EUR/USD richting 1 daalt. Kortom speculaties in neerwaartse richting te over.

Bekijk hier de koers van dit moment: http://www.dollarkoers.nl

Bron: Gökhan Erem