Nieuwe goudmanie in het verschiet

De goudkoorts zal flink gaan oplaaien als de aandacht van beleggers vroeg of laat zal verschuiven.

Nieuwe goudmanie in het verschiet

AMSTERDAM - De goudkoorts zal flink gaan oplaaien als de aandacht van beleggers vroeg of laat zal verschuiven van de Europese schuldenperikelen naar de schuldenberg in de VS. Ook het edelmetaal zilver zal daar sterk de vruchten van gaan plukken. Deze visie komt naar voren in het boek `De grootste depressie en andere voorspellingen’ van de Belgische beleggingsspecialist Marc Haagen.

De goudprijs kende het afgelopen decennia al een enorme spurt omhoog en bereikte halverwege vorig jaar nog een recordstand van $1900 per troy ounce. In de laatste maanden van het jaar moest het edelmetaal flink terrein prijsgeven mede door het aansterken van de dollar. Omdat de goudprijs in dollars wordt genoteerd, beweegt de koers van het edelmetaal omgekeerd aan de Amerikaanse valuta.

Haagen is er van overtuigd dat als de Europese perikelen tot bedaren komen en de focus naar de veel grotere schuldenproblemen in de VS gaat een nieuwe vlucht zal ontstaan uit de dollar naar de veilige havens goud en zilver, die in onzekere tijden wel waardevast zijn, waardoor naar zijn mening een blijvende vraag naar deze producten zal ontstaan.

Hij wijst er op dat in het verleden de belangstelling naar goud al zeer groot was onder meer in de Verenigde Staten waar aan het einde van de negentiende eeuw de vondst van goud een ware ‘goldrush’ veroorzaakte. Tot de jaren zeventig kwam de goudprijs echter nauwelijks van zijn plaats, maar het uitbreken van de oliecrisis en de torenhoge inflatie stuwden in zijn de waarde van het edelmetaal naar grote hoogte. Na het indammen van de inflatie raakte de prijs van goud weer in rustiger vaarwater.

Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw zit het gele edelmetaal weer enorm in de lift. Het uitbreken van de Amerikaanse kredietcrisis in 2008 ondermijnde het vertrouwen in de dollar en ontstond er weer een grote aantrekkingskracht van beleggers naar goud. Haagen verwacht dat de stierenmarkt van het edelmetaal voorlopig nog niet ten einde is. Zilver dat veelvuldig in de industrie gebruikt zal volgens hem in de slipsteam van goud de weg stevig omhoog vinden.

Volgens technisch analist Nico Bakker is het gevecht tussen de beren en de stieren op de goudmarkt nog niet beslist. In zijn visie is na de correctie eind vorig jaar en de bodemvorming een vervolg van de stijgende correctie het meest waarschijnlijkse scenario. Toch raadt hij beleggers aan te wachten tot een echte uitbraak van boven de $1760 bevestigd is. Als de goudprijs door de steun van $1500-$1600 zakt, is het volgens hem wel oppassen geblazen.

Bakker verwacht dat op de zilvermarkt de beren het overwicht krijgen. “Het is twijfelachtig of de koers van zilver de stijgende trend zal vervolgen richting circa $40,00 of dat eerst een beweging richting de sleepkabel op circa $31,00 wordt gemaakt.”


Bekijk de actuele goudprijs

Bron: Nieuwe goudmanie in het verschiet