Lekker van start in 2013

Het nieuwe jaar is daar en we zijn direct lekker van start gegaan. Vol animo en frisse moed.

Lekker van start in 2013

Het was 2 januari en er was een oplossing voor het onvermijdelijke. Fiscal Cliff viel zoals verwacht wel weer mee. Net als vele mogelijke rampen die we inmiddels hebben overleefd met z’n allen. Wie heeft er nu nog een oudejaarlot nodig, mazzelaars die we zijn. Positief en blij dus en dus hup omhoog die beurs en die Euro…

Ok donderdag dan. Was dat het dan? Na wat gestamel de dag erop staan de beurzen maar te staan en de tuimelt EUR/USD van de 1,33 naar de 1,30, zo weten we nu op vrijdag. Blijkt dus toch dat de daling van de JPY eerder een voorbode was en dat de versterking van de USD uiteindelijk ook op de EUR door zou werken. Dat is wat op het eerste gezicht zo lijkt. Bovenop het feit dat de USD versterkt zijn we ook als EUR zelf aan het zwakken tegen andere waarden zoals de AUD en de NOK, dus het is niet alleen USD-kracht ook al is die heel sterk op het moment. Dat blijkt uit de beweging tegen de JPY want die ontwaard als een malle, nog steeds en steeds sneller. Dat is de zwakste valuta van allemaal op het moment. Daar valt overigens niet veel zinnigs meer over te zeggen behalve dat het alle verwachtingen overtreft. De waardewinst van de USD is hier structureel en deze stijging maakt deel uit van de lange termijn beweging, dat geeft het meer vaart zoals we zien.

Per saldo is het “USD-show time” want die wint zo ongeveer tegen alles. De spotlights richten zich op de USD want de nieuwe “kandidaat-problemen” worden al gefluisterd. “FED stopt met opkopen in 2013”,,, “Geithner vertrekt voor deal over schuldenplafond… “Obama waarschuwt voor fiscale ramp…”.Daar gaan we weer gewild of ongewild we gaan het weer beleven in 2013, overleven ook ja.

Toch is er iets vreemd aan de hand, want ondanks de schijnbare versterking van de USD bezien vanuit de EUR-. en JPY- optiek, stijgt de olieprijs heel snel en wint het veel terrein de afgelopen weken. De stijging die we vanaf begin december hebben beleefd heeft koersen gebracht naar de weerstand die op twee manieren opgeworpen wordt. De verwachting is dat hier een aarzeling van een paar dagen plaats kan hebben mede onder druk van een schrikreactie omdat de EUR en de JPY snel terrein hebben verloren tegen de USD, maar de set up ziet er goed uit. Voor een verder vervolg van de stijging is eind 2012 een goed fundament gelegd

Voor het moment geldt echter dat de weerstand wat moeite zal op leveren, maar na wat consolidatie verwacht ik eigenlijk dat koersen de 100USD grens weer eens gaan opzoeken in de komende maanden. De aanleiding daartoe wordt getoond aan de hand van de RSI die bij de meest recente bodemvorming voor de lange termijn niet de OS-lijn (groen) heeft bereikt. In tegenstelling tot dat gedrag is dezelfde RSI bij de eerste de beste stijging van een paar weken alweer bij de Ob-lijn (rood) aangekomen. Dat duidt op aandringende kopers die niet de tijd nemen en telkens de hoogste koers bereid zijn te betalen. Dag na dag, week na week. Dat is procesmatig gedrag wat niet zomaar overgaat. In dit scenario geldt dat het nodig is dat de kopers zich vlak boven de 90 op zullen stapelen en daar steun zullen vormen. Voor nu prettig weekend, en veel succes gewenst in 2013..Dat mag deze week nog net geloof ik.

Bron: Gökhan Erem