Kan Bitcoin goud vervangen?

De Bitcoin en andere blockchain valuta's in verhouding tot goud: een tastbaar product dat schaars is!

Kan Bitcoin goud vervangen?

Bitcoin en Ethereum vormen een bedreiging voor goud, aldus analisten die bitcoin in 2022 op (minimaal) 20.000 EUR zien, maar er zijn wel aantal redenen waarom Bitcoin (BTC) nooit goud kan vervangen.

Om te beginnen BTC is niets meer dan een digitaal valuta. Dat is een belangrijk verschil met goud, dat ook op allerlei andere manieren wordt gebruikt naast een belegging. Van goud worden sieraden gemaakt, het wordt gebruikt in de tandheelkunde en in elektronica. Het is een tastbare product dat schaars is!

Ten tweede goud is een product dat ook verhandeld kan worden als er geen elektriciteit is. Dat maakt dat goud ook gebruikt kan worden in gebieden waar zich net een natuurramp heeft voltrokken. Bijvoorbeeld in het nu door een orkaan verwoeste Puerto Rico, waar nauwelijks elektriciteit is. Goud kan daar nog gebruikt worden om te ruilen voor cash. Dat zal met bitcoin niet lukken zonder stroom, waardoor het als veilige haven minder geschikt is voor dit soort extreme situaties.

Laatste punt is dat goud een veel liquidere ‘asset’ is dan bitcoin. Jaarlijks wordt er alleen al in Londen voor (minimaal) 18 miljard dollar aan fysiek goud verhandeld. Dat is al bijna een kwart van de totale marktwaarde van de BTC. Er zijn dus veel meer mogelijkheden en ruimte om in goud te handelen dan in de bitcoin.