Is dollarzwakte tijdelijk?

In de aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve wint de euro weer wat terrein op de dollar

2016 - In de aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve wint de euro weer wat terrein op de dollar.

De Europese munt was vorige week juist nog licht gedaald toen ECB-president Mario Draghi erop zinspeelde dat er in maart meer stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd.

De oplopende spanning op financiële markten over de scherpe daling van de olieprijs en de sterke afkoeling van de economische groei in China hebben grote gevolgen voor de koers die centrale banken voorlopig kiezen. Aan het eind van 2015 leek de Federal Reserve er klaar voor om in het lopende jaar drie tot vier renteverhogingen door te voeren. De Europese Centrale Bank (ECB) zou ondertussen vasthouden aan het huidige beleid met een zeer lage rente en een programma voor het opkopen van obligaties. Het groeiende verschil in rentestand beloofde een flinke rugwind te worden voor de dollar in 2016.

Plannen bijstellen

De flinke koersdalingen op de internationale aandelenmarkten dwingen centrale bankiers echter om de plannen bij te stellen. Dat gebeurde het eerst in Europa, waar ECB-president Draghi op donderdag 21 januari alvast een flink voorschot nam op nieuwe stimuleringsmaatregelen. Hij vertelde dat alle centrale bankiers in de eurozone op dezelfde lijn zitten en dat er voldoende mogelijkheden zijn om in te grijpen als de groei verder afzwakt en de vrees voor deflatie toeneemt.

Handelaren speculeerden meteen al op een uitbreiding van het huidige programma waarbij de ECB elke maand 30 miljard euro aan staatsleningen en andere obligaties opkoopt. Het vooruitzicht dat de geldkraan in Europa nog verder open komt te staan leidde donderdag tot een razendsnelle daling van de euro ten opzichte van de dollar. In plaats van 1,09 dollar kregen handelaren plotseling minder dan 1,08 dollar voor elke euro. Op valutamarkten trekt een dergelijke beweging flink de aandacht. De afgelopen dagen verliest de dollar echter weer terrein in de aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve, die dinsdag en woensdag wordt gehouden.


Bekijk hier de actuele dollarkoers:  http://www.dollarkoers.nl

Bron: Laurens Maartens