IMF noemt euro te goedkoop

IMF noemt euro 10% à 20% te goedkoop voor Nederland. Koersdoel $1,36 zou goed evenwicht zijn

IMF noemt euro te goedkoop

2017 - Net als de Japanse yen en Chinese yuan beweegt de euro redelijk in lijn met de macro-economische omstandigheden, maar voor Nederland en Duitsland is de euro 10% à 20% te goedkoop.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds vrijdag in zijn External Sector Report, de jaarlijkse doorlichting van de wisselkoersen en externe tekorten en overschotten van de grootste economieën.

Voor de twee Europese exportkampioenen, die mede dankzij een goedkope euro jaar-in-jaar-uit grote overschotten op de lopende rekening boeken, is volgens het fonds een interne appreciatie nodig. Ze zouden daarvoor hun belasting- en uitgavenbeleid kunnen gebruiken om de particuliere investeringen, de arbeidsparticipatie en consumptie te stimuleren. Volgens het IMF hebben de landen voldoende begrotingsruimte en een relatief gezonde conjunctuur.

Door de investeringen zouden de lonen en de prijzen stijgen en als dan landen als Frankrijk, Italië en Spanje doorgaan met structurele maatregelen die de arbeidskosten drukken, komt de eurozone-economie beter in balans. Volgens het IMF is het beleid dat Nederland en Duitsland moeten voeren mogelijk, zonder dat het noodzakelijkerwijs tot langdurige oververhitting leidt.

Greenback

De waarde van de euro past volgens het IMF bij de economische en internationale handelssituatie. Dat geldt niet voor de Amerikaanse dollar. Die is uitgaande van de macro-economische omstandigheden op de middellange termijn 10% à 20% overgewaardeerd.

Volgens het fonds is de appreciatie van de dollar in de afgelopen jaren een weerspiegeling geweest van de relatief sterkere groei in de VS, het minder ruime monetaire beleid in vergelijking met de eurozone en Japan en van de verwachting dat de regering-Trump de economie met extra overheidsbestedingen zou stimuleren.

Tussen juni 2014 en de laatste week van vorig jaar steeg de dollarindex, die de waarde van de ‘greenback’ afmeet tegen een mandje met munten van de belangrijkste handelspartners, van 80 naar 103,3 punten. Juist het feit dat het beeld en de verwachtingen sinds het aantreden van de vastgoedmagnaat als president van de VS zo gekanteld zijn, heeft de dollar sindsdien weer onder druk gezet. Inmiddels staat de index weer op 93 punten. Tegenover de euro daalde de munt vrijdagmiddag naar $1,1764, de laagste stand sinds het voorjaar van 2015.

Big Mac-index

De overwaardering van de dollar waar het IMF van spreekt, komt overeen met het beeld dat the Economist schetst met zijn Big Mac-index. Tegenover de euro zou de dollar 18% te duur zijn. Op basis van de prijs van ingrediënten van de hamburger becijfert het Britse blad dat de munten op een niveau van $1,36 goed in evenwicht zijn.

Het fonds benadrukt dat de autoriteiten in de VS werk moeten maken van het hardnekkig grote tekort op de lopende rekening. Daartoe moet het federale overheidstekort worden teruggebracht en dient met structurele hervormingsmaatregelen de spaarquote en de productiviteit van het land opgevoerd te worden.

‘Het is belangrijk om de onevenwichtigheden aan te pakken en ook nog eens op de juiste wijze’, stelde IMF-onderzoeker Luis Cubeddu. ‘Als dit niet gebeurt kan het tot protectionisme leiden.’

Volgens Cubeddu is de hardnekkigheid van overschotten in sommige exportlanden als China en Duitsland en de groei van de tekorten in bijvoorbeeld de VS en het Verenigd Koninkrijk een probleem dat niet vanzelf oplost. ‘Prijzen, besparingen en investeringsbeslissingen passen zich niet snel genoeg aan om onevenwichtigheden te corrigeren. Dit weerspiegelt veelal starre wisselkoersarrangementen, maar ook bepaalde structurele eigenaardigheden, zoals tekortschietende vangnetten en hordes voor investeerders. Deze kunnen tot onwenselijke niveaus van besparingen en investeringen leiden.’

Bron: Internationaal Monetair Fonds