Grieken blijven - euro klimt

Euro klimt na eerste Griekse uitslagen

Grieken blijven - euro klimt

De euro bereikte zondag het hoogste niveau in drie weken tijd, nadat de eerste officiële uitslagen van de Griekse verkiezingen wezen op een overwinning van de pro-Europese partijen. De euro klom tot een stand van 1,2730 dollar, ten opzichte van 1,2655 tijdens de late handel in New York vrijdag. Het is de hoogste stand sinds 22 mei.

,,De financiële markten kunnen maandag waarschijnlijk even opgelucht ademhalen’‘, zei hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink zondag, nadat de voorlopige verkiezingsuitslagen uit Griekenland bekend waren. ,,Het is niet zo dramatisch als het had kunnen zijn voor de euro.”

Het lijkt erop dat de pro-Europese partijen Nieuwe Democratie en Pasok samen een meerderheid krijgen in het Griekse parlement, zo bleek zondag uit schattingen van het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken. Tegelijkertijd heeft Europa afgelopen weekeinde voorzichtige bewegingen gemaakt om Griekenland tegemoet te komen, zei de Tilburgse econoom. Dit wijst erop dat de eurolanden proberen er alles aan te doen om een Griekse exit uit de eurozone en daarmee een mogelijke financiële chaos te voorkomen.

Benink wijst op berichten zaterdag dat de eurogroep bereid is om met Griekenland te praten over extra tijd voor de bezuinigingsafspraken. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle kwam Griekenland zondag tegemoet door te spreken over eventueel uitstel voor de Grieken.

Tegelijkertijd liggen er in Griekenland nog uitdagingen, aldus Benink. ,,Het is cruciaal dat er snel een regering wordt gevormd.’’ Het is daarbij volgens hem de vraag of het verstandig is om de populaire extreem-linkse partij Syriza buiten de regering te houden.

Bron: De koers van dit moment