Franse Euro boost

Euro flink hoger na Franse verkiezingen

Franse Euro boost

2017 - De Europese eenheidsmunt won afgelopen nacht in de Aziatische handel flink aan waarde. De euro steeg ruim 1% ten opzichte van de dollar naar $1,087. Eerder in de nacht koerste de euro zelfs $1,094.

De reden voor deze stijging moet in Frankrijk worden gezocht. Na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is duidelijk dat de liberale Emmanuel Macron het op gaat nemen tegen de extreem-rechts Marine le Pen. Peilingen voorspellen een eclatante overwinning voor Macron.

Daarmee lijkt een frexit, een vertrek van Frankrijk uit de eurozone, verder weg dan eerder werd gevreesd. Vooraf was het doemscenario dat Le Pen en de communistische Mélenchon door zouden gaan naar de tweede ronde. In dat geval was de euro sterk in waarde gedaald.

Macron (39) wil met zijn nieuwe beweging En Marche! de Franse economie hervormen. Hij zet in op lastenverlichting voor bedrijven en werknemers. De laatsten betalen wat hem betreft geen WW-premie meer.

De overheid moet van hem de WW gaan uitvoeren. Macron wil het tarief voor de winstbelasting, nu 33,3%, verlagen naar 25%.

Macron voorziet daarnaast 120.000 ambtenarenbanen te schrappen. Mensen die twee keer een baan weigeren, krijgen wat hem betreft straks geen uitkering meer. De sociale partners mogen een langere werkweek dan de huidige 35 uur overeenkomen. Macron is pro-Europa en wil nauwere Europese samenwerking. Hij is voorstander van een Europees Monetair Fonds.

Om 08.00 uur Nederlandse tijd gingen de obligatiemarkten open en het effectief rendement op Franse staatsleningen met ene looptijd van tien jaar daalde direct 10 basispunten. De yield op Duitse en Nederlandse staatsobligaties klom juist, met zes basispunten.

Bekijk hier de actuele koerst van dit moment.

Bron: Bloomberg