Financieel gezien al lente?

De zon schijnt en de lente dient zich aan. Zonnig humeur, frisse wind op de bol en genieten dus.

Financieel gezien al lente?

Eventuele zorgen die we gezamenlijk hadden van de winter, de Grieken enzo, het lijkt allemaal lang geleden en enigszins onder controle. Dit soort weer lokt struisvogelgedrag uit en dat is gevaarlijk dus voordat we gaan relaxen: “Is het ook financieel gezien ook lente?” We maken ons met dit weer namelijk wat minder snel zorgen, maar is dat ook terecht?

Dit keer hebben we het over de USD-index. Het mandje van 6 valuta’s tegen de USD. Het is een tijd geleden dat ik de USD vanuit deze invalshoek heb besproken en dat werd weer eens tijd vond ik, want er zijn belangrijke vragen te beantwoorden op dit vlak voor de komende maand.

Gökhan Erem - Met koersen in EUR/USD die 1,35 proberen te bereiken maar nog steeds niet daarin zijn geslaagd en de JPY die de afgelopen weken in elkaar leek te storten, leek het mij interessant om de stand van zaken omtrent de USD nader te bekijken. En wel voordat we de BBQ afstoffen en het weekend kan beginnen. Wanneer ik even snel terug denk lijkt zich recentelijk heel wat kracht op te hebben gebouwd tegen de JPY maar ook de moeite die richting de 1,35 ontstaat tegen de EURO doet vermoeden dat de USD toch behoorlijke kracht heeft. De vragen op dat gebied zijn: Wat zijn de vooruitzichten voor de USD, en de consequenties op de korte en lange termijn? Dit zijn mijn antwoorden. Allereerst de kortere termijn bezien vanuit de daggrafiek.

De trend is opwaarts sinds vorig jaar september toen bleek dat de EUR niet goud waard was en de JPY een Tsunami moest inslikken. Hogere toppen en hogere bodems vergezellen deze index en daarmee de USD in dit proces van relatieve waarde stijging tegen de EUR en de JPY. Is de USD sinds vorig jaar zomer betrouwbaarder geworden dan? Nee hoor, de andere muntjes zijn minder betrouwbaar gebleken dan we voor de zomer dachten, en daar kan ik best inkomen.

Los van het waarom, de waardeontwikkeling van de USD is feitelijk gedraaid van neerwaarts naar opwaarts. Het meest recente deel van deze grafiek toont ons dat er binnen de opwaartse trend een steunzone bereikt is en dat koersen voorzichtigjes aan weer opwaarts draaien. Indien in de komende weken blijkt dat we niet meer onder de 79 zakken geldt dat in de maanden daarna een aanval zal volgen op de 82. Dat niveau wat de enige weerstand is in deze grafiek is niet sterk en wordt geacht te sneuvelen onder het geweld van een trend. Als voorbeeld van een dergelijke beweging verwijs ik naar de stijging vanaf november vorig jaar, zo gaat het als en wanneer het gaat.

Omdat het hier over de USD index gaat lijkt dit niet zo schokkend, een soort van een ver m’n bed show. Maar wanneer we dit verhaal naar EURO termen vertalen geldt dat wanneer 1,35+ in de komende weken niet te slechten blijkt dat er dan een aanval op de 1,25 zal plaatsvinden richting de zomer. Niet alleen dat, maar ook tegen de JPY geldt dat er in dat geval een opwaartse draai is gerealiseerd na de breuk van de neerwaartse trend die 5 jaar lang de richting van USD/JPY heeft geregeerd.

Het is nog niet zover en het kan nog best anders uitpakken in de komende weken maar wat als dit proces zich voorzet en de 82 sneuvelt? Indien dit trendmatige proces, dat sinds eind 2011 bestaat en de afgelopen 2 weken verder is gevorderd, zich blijft ontwikkelen zoals het nu gaat en ergens in April de 82 passeert, dan pas geldt het volgende scenario. Ik leg met klem de nadruk op “pas” omdat het van belang is dat die bevestiging er is, zonder dat geen Dollarrr Powerrr. Ik zal het uitleggen.

Dollarkoers index trend


De grens van 82 is van belang om de reden dat alle vorige keren dat koersen dat punt voorbij gegaan zijn vergezeld van een OB notering in de RSI, dat in alle gevallen de koersen ook tot de bovengrens van de zijwaartse beweging hebben gereikt. Kort gezegd., bij passeren van de 82 met OB geldt, er volgt nog veel meer. De corresponderende blauwe cirkels vertellen het verhaal.

U ziet het is nog maar de vraag of het gaat gebeuren, maar dat is wel uiterst positief gedacht. Feitelijk zijn we hard op weg om dat toch voor elkaar te krijgen. Er moet iets veranderen wil het niet gebeuren en niet anders om. De afname van de spanning in februari was een goede aanzet daartoe maar het is niet meer dan een correctie gebleken. Is het mogelijk dat de financiële markten nog meer gaan ontspannen en minder zorgen gaan maken? In dat geval verandert de nu ingeslagen koers wellicht.

Bron: Gökhan Erem