Financials kunnen vanaf Sinterklaas makkelijker aan dollars komen

Zes centrale banken zijn overeengekomen om de rente op dollar liquidity swap lines met 50 basispunten te verlagen.

Financials kunnen vanaf Sinterklaas makkelijker aan dollars komen

AMSTERDAM - Dit kan gezien worden als liquiditeitssteun aan de bankensector, die daardoor makkelijker aan dollars zal kunnen komen. Beleggers reageerden zeer enthousiast op dit bericht en lieten de beurs hard stijgen. De nieuwe regeling gaat vanaf 5 december in en loopt tot 1 februari 2013.

Het gaat om de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de centrale banken van Zwitserland, Japan, Canada en Engeland. De bedoeling van deze acties is om de spanningen in financiële markten te verminderen. De centrale banken hopen dat huishoudens en bedrijven hier de vruchten van kunnen plukken, en dat economische activiteiten gestimuleerd worden.

Econoom Philip Marey (Rabobank) vindt het een goede maatregel. “Omdat Amerikaanse partijen huiverig waren om in Europa te investeren, zaten de Europese banken de afgelopen tijd om dollars verlegen”, legt hij uit. “Zij konden via de Europese Centrale Bank tijdelijk aan deze valuta komen, doordat deze instelling een swap line heeft met de Fed. Maar de rente op deze swaps was honderd basispunten bovenop de overnight index swap rate.”

Dit tarief werd logischerwijs doorberekend aan financiële instellingen die via de centrale bank aan dollars wilden komen. “Vanaf december 2007 was de swap tussen de Fed en de ECB al mogelijk, enkele maanden in 2010 uitgezonderd. Dit is ruim binnen het mandaat van de ECB, en in het licht van de ‘geldmarktstress’ verstandig”, aldus Marey.