Fed drukt dollarkoers

Geen twijfel mogelijk, de Fed Open Market Committee vergadering van gisteren bracht een behoorlijke schok teweeg.

Fed drukt dollarkoers

Het brengt zelfs de vraag naar voren of de door Ben Bernanke geleide Fed ooit over zal gaan tot een afbouw van de stimuleringsmaatregelen of dat de Amerikaanse werkloosheidscijfers en de inflatie laag genoeg zullen blijven om dat te laten gebeuren. Maar goed, dat is aan de volgende Fed-voorzitter om over na te denken, als en of een taper ooit zal plaatsvinden onder de regie van Bernanke. De dreigende zaak van het Amerikaanse schuldenplafond zal daar ook een onderdeel van uitmaken. De vooruitzichten voor een verdere verzwakking van de dollar op korte termijn is, zoals ik de dingen zie, het gevolg van de mate van verrassing. Als de markt vandaag snel over de verrassing heen zou stappen, accepteer ik dat als de volledige ontkenning van het scenario dat ik hieronder ga beschrijven. Maar tot dan beschouw ik het als een gevoelige schok die de nodige tijd benodigt om ingeprijsd te raken.
Invloed op dollar

USD – Deze valuta zal op de korte termijn over de hele linie veel zwakker zijn. Herstel keert enkel terug als we zeer sterke en aanhoudend sterke cijfers krijgen over de Amerikaanse economie. Dát zou de taper weer in beeld brengen, of wanneer het wordt gezien als een destabilisering van de markten. Tenslotte zou er een opluchtingsrally kunnen optreden als de regering nieuwe circusacts vermijdt rond het schuldenplafond en de Fed signalen af zou geven dat het alsnog over zal gaan tot tapering om die reden.

EUR/USD – Het 1,3800 tot 1,4000 gebied in de EUR/USD is haalbaar, tenzij de Europese Centrale Bank erg agressief gaat optreden.De EEU/USD is uitgebroken en heeft vooralsnog geen weerstand in zicht, wat betekent dat we rond de 1,3400 voor de korte termijn een belangrijke weerstand hebben en alleen op grote afstand de 2013 top van 1,3700 als de structurele opwaartse weerstand van belang hebben.

Bekijk de koers van dit moment:  http://www.dollarkoers.nl

Bron: John Hardy Saxo Bank.