Fed bezorgd over dollar

De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, ziet de aansterkende dollar als risico voor de exportsector in de VS

Fed bezorgd over dollar

Ook een verzwakking in de wereldeconomie zou een bedreiging kunnen vormen voor de Amerikaanse economie.

Dat blijkt uit de notulen van de vorige Fed-vergadering, die woensdagavond zijn gepubliceerd. Amerikaanse aandelenbeurzen reageerden verheugd op de notulen. Beleggers interpreteerde het 'dovish' signaal als een teken dat het langer zal duren voordat de Fed de rente gaat opschroeven. Rond half negen stond zowel de Dow Jones-index als de S&P500 ruim 1,3% hoger.

Als de economische groei buiten de VS terugvalt, kan dat ook impact hebben op de vooruitzichten voor Amerika, zo lieten verschillende bestuursleden optekenen.

Opkoopprogramma

Ook de opmars van de dollar, die de laatste tijd veel terrein heeft gewonnen ten opzichte van bijvoorbeeld de euro, is volgens sommige bestuursleden een risico. Aan de andere kant kan de sterkere munt ook helpen om de inflatie in de VS naar het door de Fed gewenste niveau van 2% te tillen.

Na de vorige vergadering liet de centrale bank weten dat de rente in de VS ook na afloop van het opkoopprogramma nog voor een “considerable time” laag zal blijven. De verwachting is dat de Fed tijdens de volgende vergadering, op 29 oktober, zal aankondigen dat het opkoopprogramma wordt gestaakt per november.