Euro wordt sterker

EUR/USD 1,37, de hoogste stand sinds februari en op een haar na de hoogste in 2 jaar.

Euro wordt sterker

Beloftes worden wel degelijk ingelost. In tegenstelling tot de perceptie van velen die de klap van 2008 nog steeds niet te boven zijn en negatief blijven, ook in de financiële markten. De analyses van de afgelopen maanden die hier zijn gepubliceerd volgen het beschreven scenario en waar het gaat om dat het aangaan van risico een bepaalde rendementsvergoeding zou moeten hebben, ook dat komt ook uit.

Dus koop aandelen of koop de euro en u wordt beloond, dat was het idee in feite. En zie hier, EUR/USD 1,37, de hoogste stand sinds februari en op een haar na de hoogste in 2 jaar. Aandelenmarkten? Records vliegen ons om de oren nadat het systeemplafonnetje in de VS er van de week weer werd uitgedrukt. Verrassing? Nee, niet echt. Hij zat al los toch? Moeten we nog meedoen? Wij stappen er in ieder geval nog niet uit.

Zo heb ik vorige week aangegeven dat Japan aan het begin staat van een nieuwe opwaartse beweging en is Spanje als voortrekker van het Europese herstel een week of twee geleden besproken. Beide markten doen wat van ze verwacht mag mocht worden, met voorop in de stoet Spanje.

Wie print die wint

Een lezer stelde vorige week; ‘Conclusie: Wie print die wint?’ (Dank voor de samenvatting ‘Al Capone’) In feite in het antwoord daarop: Ja.

Iets genuanceerder geldt dat als de fantasie van het bijdrukken niet verstoord wordt en gevoed blijft worden dat het dan wel snor zit voorlopig. De markt weet inmiddels wat haar dan te doen staat. En vooral in de hoekjes die in relatie tot dit onderwerp genoemd worden.

USD-onwaardig

De grote gemene deler in dit verhaal is natuurlijk de USD-ontwaarding, maar niet dat alleen. Die baant alleen het pad voor anderen. We zien sinds de stijging van de USD-rente ook de euro-rente oplopen, minder hard maar toch best hard. Dat verschil is dan ook de drijfveer achter de stijging van de EUR/USD die ik vandaag als onderwerp bespreek. De hoofdreden is dat het koersdoel van een tijdje geleden, de 1,37, gehaald is en het daardoor nu tijd is om verder te kijken dan de eerder gestelde en inmiddels bereikte horizon. Kortom de vraag ‘En nu?’, is aan de orde. Dit is het beeld.
Even voor de duidelijkheid, twee opmerkingen. Dit is de lange termijngrafiek op weeksbasis vanaf 2008 tot en met vandaag. Ten tweede, de aangebrachte gekleurde lijnen en arceringen zijn hulpmiddelen ter verduidelijking van het beschrevene en geen heilige graal of zo.

Ok dan de beschrijving. Wanneer we de extremiteiten sinds het begin van de periode waarin QE is uitgevonden en het voortbestaan van de euro ter discussie heeft gestaan uit deze datareeks filteren levert dat een zone op tussen 1,46, de bovenste horizontale lijn en 1,26, de onderste horizontale lijn. De groene en rode blokjes zijn momenten waarop de markt de meest extreme verhoudingen heeft gekend. Verder geldt dat na elke extremiteit de tegengestelde zijde is opgezocht. Dus om en om groen, rood ,groen, etc.

Het opzoeken van de tegengestelde extremiteit houdt in dit geval in dat we op weg zijn naar de bovenzijde van de gestelde zone. De manier waarop we dat doen is door 2 stappen vooruit te nemen en van tijd tot tijd, ter correctie een stapje terug te doen. Het bereiken van eerdere punten van grillig koersverloop zijn daarbij momenten om extra op letten. Daar vindt bevestiging of ontkrachting van eerder gestelde scenario’s plaats.

Scenario

Het scenario dat wij al een tijdje aanhangen bij LeoMont is dat de koersen op weg zijn naar de oranje horizontale lijn in de grafiek dat correspondeert met 1,42. Het bereiken van 1,37 dat een tussendoel vormde is daarbij één van de voorwaarden voor het behoud van slagingskans van dat scenario. Die zit in de zak, ook dit tussenplafond ligt eruit.

Bekijk de koers van vandaag:  http://www.dollarkoers.nl

Bron: EREM + NIKKEN