Euro weer boven $1,10

Dollarkoers voor het eerst sinds begin maart weer boven de $1,10

Euro weer boven $1,10

2015 - AMSTERDAM - De euro won woensdagmiddag weer terrein ten opzichte van de dollar, en kwam voor het eerst sinds begin maar weer boven de $1,10.

De stijging van de eenheidsmunt had te maken met een tegenvallend cijfer over de economische groei in de VS. Die kwam in het eerste kwartaal op jaarbasis op 0,2% uit. Economen hadden vooraf op 1% groei gerekend.

Eerder deze maand zakte de euro/dollar nog tot $1,05. Destijds begonnen steeds meer marktvorsers te geloven dat 'pariteit' (1 dollar = 1 euro) een kwestie van tijd was.

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag bekend. Daarmee lag de groei veel lager dan in het laatste kwartaal van 2014, waarin ‘s werelds grootste economie nog met 2,2 procent groeide. De groei was ook veel beperkter dan verwacht, economen rekenden in doorsnee op een vooruitgang met 1 procent in de eerste drie maanden van 2015. De uitgaven van consumenten, die het merendeel van de economische groei bepalen, namen vorig kwartaal met 1,9 procent toe. De bestedingen groeiden in het voorgaande kwartaal nog met ruim 4 procent.