Euro stijgt weer

Op de valutamarkten maakte de dollar afgelopen week een van de scherpste dalingen mee van de afgelopen maanden.

Euro stijgt weer

2015 - Het lijkt er op dat de combinatie van een relatief duifachtige Federal Reserve op 17 september en een mager banenrapport twee weken daarna net te veel is geweest voor de greenback, waardoor de munt afgelopen week wegzakte. De dollar zakte tegenover alle andere grote valuta’s en daalde gemiddeld genomen met 1,2%.

De enorme out-performance van de valuta’s van de opkomende markten verdient speciale aandacht. Deze stegen afgelopen week met 2% (voor de Zuid-Afrikaanse rand) tot 7% (Indonesische roepia). Wij hebben eerder al gewaarschuwd voor de overreactie op de markten op zowel de val van grondstoffenprijzen als de vertraging in China. Tot dusverre zijn we gesteund in onze opinie dat deze valuta’s oversold waren en een unieke mogelijkheid boden om posities te hedgen op extreem lage niveaus.

Wat is de reactie van de ECB?

De grote vraag in de Eurozone blijft of de ECB het kwantitatieve verruimingsprogramma gaat uitbreiden als reactie op de wereldwijde economische vertraging. De notulen van de vergadering in september waren wat dat betreft enigszins verbazingwekkend. Er was geen expliciete discussie over een verdere verruiming, maar de voorspellingen voor groei en inflatie werden beide aanzienlijk bijgesteld, elk met 0,2% per jaar.

De duidelijke tegenspraak is zorgelijk omdat het kan wijzen op een flinke onenigheid tussen de landen. Wij hopen dat de ECB tijdens de komende bijeenkomst nu eens de nek verder uitsteekt dan platitudes te herhalen zoals ‘structurele hervorming’.

Productie zakt in

En ja, de industriële productie in augustus lijkt te zijn gedaald, afgaande op nationale cijfers. De Duitse industrie lijkt in het bijzonder te worden getroffen door de groeivertraging in de opkomende markten, aangezien de orders van buiten de Eurozone in augustus verder zijn ingezakt, na de daling in juli. En daarin waren er nog niet eens de mogelijke gevolgen zichtbaar van het Volkswagen-debacle.

Wij houden vast aan onze verwachting dat de ECB nog voor het einde van dit jaar gedwongen zal worden de realiteit onder ogen te zien en een verdere monetaire verruiming zal aankondigen. Wij achten de huidige niveaus van de euro na de rally van afgelopen week een aantrekkelijk niveau om posities af te dekken.

Bron: Enrique Diaz - Ebury New York.