Euro start 2015 met stevige daling

Gaat de daling van de euro ook in 2015 door?

Euro start 2015 met stevige daling

2015 - De euro is het nieuwe jaar begonnen met een stevige daling ten opzichte van de dollar. De koers zakte vrijdagochtend naar het laagste niveau sinds juni 2010.

De waarde van de euro daalde in de vroege ochtendhandel naar 1,2035 dollar, tegen 1,2145 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op oudjaarsdag. De euro was een jaar geleden nog ongeveer 1,38 dollar waard

De koers van EUR/USD is in 2014 behoorlijk onderuit gegaan, van bijna 1,40 naar net iets meer dan 1,20 nu. Daarmee is de koers waartegen de euro begonnen is begin 1999, van 1,17 dollar per euro, voor het eerst sinds november 2003 in zicht.

Zoals op de grafiek te zien is lijkt het zeer waarschijnlijk dat EUR/USD dit jaar per saldo zal stijgen en dat de geboortekoers van 1,17 niet bereikt gaat worden. Dat gezegd hebbende: één blik op de grafiek van EUR/USD sinds de geboorte van de euro (zie hieronder) leert dat de koers van 1,20 een stevige steun is. Sinds 2004 is de koers van EUR/USD meermaals op dat niveau afgeketst.

Beleggers gaan ervan uit dat de Fed de rente in de zomer van 2015 zal gaan verhogen. Door de sterke dollar, lage olieprijs en afkoelende economische groei buiten de VS, is het echter te verwachten dat de groei van de Amerikaanse economie wind tegen zal krijgen en de inflatie onder neerwaartse druk zal komen. Beide zijn de zaken waar de Fed als de dood voor is én voor beide geldt dat een renteverhoging de situatie erger zou maken. Een renteverhoging zet de economische groei onder druk en duwt de inflatie omlaag. Een nog veel sterkere dollar zou hetzelfde effect hebben en het is maar de vraag of de Fed een verdere daling van EUR/USD zal accepteren.

Voorspellingen

De meningen zijn verdeeld. Waar aan de ene kant staat “Wij hanteren een koersdoel van $1,10” kom je net zo vrolijk een goeroe tegen die zal beweren dat de koers terug gaat naar $1,25. Wil je jouw mening geven? Tweet jouw voorspelling @dollarkoers_nl