Euro na Draghi

Niet per se een bodem bij $1,20

Euro na Draghi

De hoofdact van de Europese versie van de 'grote centrale banken show', Draghi, was niet zo’n knaller als van tevoren verwacht werd. Na de wervelende acts van de Fed en de Bank of Japan in de afgelopen weken kon de ECB deze week niet echt verrassen.

Geen staande ovatie, geen spetterende show, geen positief effect gesorteerd. Het verloop van de EUR/USD verhouding getuigt hiervan.

De grote vraag die beleggers beantwoord wilden hebben was heel simpel; "Hoeveel van wat ga je wanneer kopen, beste Mario?" Het antwoord luidde: "We gaan de balans van de ECB net zo ver oppompen tot het niveau van 2012."

Dat was geen goed antwoord, na de geschapen verwachtingen van de afgelopen weken. Je kunt er vol lof over zijn, maar in relatie tot wat de BoJ en de Fed aan vuurwerk teweeg hebben gebracht is het niet meer dan een Europees vuurpijltje.

Dat was geen goed antwoord, na de geschapen verwachtingen van de afgelopen weken. Je kunt er vol lof over zijn, maar in relatie tot wat de BoJ en de Fed aan vuurwerk teweeg hebben gebracht is het niet meer dan een Europees vuurpijltje.

Tussendoor zakt de EUR/USD-verhouding rustig verder naar nieuwe dieptepunten en stellen we ons de vraag: wat gaat Draghi doen wanneer de koersen bij het niveau van 2012 aankomen? De vorige keer dat koersen aankwamen bij $1,20 was het einde van de zomer van 2012 en vreesde men voor het voorbestaan van de euro. (PIIGS en zo weet u nog?) Op dat moment en rond die koersen verklaarde Draghi: “We zullen er alles aan doen om de euro te redden.”

De Fed kondigde bijna gelijktijdig de zoveelste QE af, koersen stegen, en de legende Draghi was geboren. Dat werd bevestigd toen hij bij $1,40 dit voorjaar verklaarde dat de euro te hoog stond en dat er geen inflatie was. De wereld was op dat moment in rap tempo het eindigen van QE van VS-zijde aan het inprijzen en de USD steeg. Wederom eeuwige roem voor onze misschien wel play-backende voorzanger.

Nu geldt echter: de Fed doet niet meer mee, $1,20 komt weer in zicht en er is geen inflatie, sterker… Enfin, dat mogen anderen toelichten. Drie keer is wel scheepsrecht en dan mag je bij veel sporten de trofee houden omdat je de maestro bent. Zou hij bij $1,20…? Of is de markt de baas en gaat het eigenlijk meer over de USD dan de euro inmiddels? Met dat referentiekader op zak, de grafieken.


Deze langetermijngrafiek toont de range waarin koersen zich vanaf 2010 in bewegen. $1,20 is voor het laatst bereikt in 2012 en mag een mogelijke steun heten, maar dat moet nog wel blijken. In 2010, bij de groene cirkel links, is bij voldoende overdrijving positieve divergentie gecreëerd. Dat ontstaat wanneer koersen verder dalen terwijl de RSI een hogere bodem maakt.

Het gevolg is veelal dat koersen daarna een poging opwaarts starten. Een positieve afsluiting van volgende week en we voldoen aan die conditie waardoor $1,20 en iets hoger een steunniveau zou kunnen worden. Als en wanneer…

Bron: Gökhan Erem