Euro laagste niveau in 2 jaar

Euro zakt naar laagste niveau in ruim 2 jaar

Euro laagste niveau in 2 jaar

AMSTERDAM (AFN) - De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is woensdag gezakt tot het laagste niveau sinds augustus 2012. Valutahandelaren verwerkten tegenvallende cijfers over de Europese economie en maken zich op voor de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag plaatsvindt.

De euro zakte woensdagmiddag naar een tussentijds dieptepunt van 1,2302 dollar, om vervolgens licht te herstellen tot 1,2325 dollar. De koers van de Europese munt staat al maanden onder druk, nadat begin mei nog een piek van 1,3993 dollar per euro werd bereikt.

De daling van de euro hangt samen met het uiteenlopende monetaire beleid in de VS en de eurozone. In de VS maken beleggers zich op voor een eerste renteverhoging in jaren, die in de loop van 2015 wordt voorzien. In Europa wordt erop gerekend dat de ECB het beleid verder zal versoepelen, in een poging de zeer lage inflatie en de zwakke economische groei aan te jagen.

ECB

De ECB verlaagde de afgelopen maanden de rente in de eurozone en startte de opkoop van leningen bij banken. Die maatregelen moeten de kredietverlening in de eurozone stimuleren, zodat de vraag toeneemt en de prijzen gaan stijgen.

ECB-president Mario Draghi gaf de afgelopen weken herhaaldelijk aan dat de ECB alles zal doen om de inflatie weer naar het gewenst peil van bijna 2 procent te krijgen. Die uitspraken voedden de verwachting dat de ECB ook staatsobligaties zal gaan opkopen. Vooral Duitsland ziet die stap echter niet zitten, waardoor niet wordt aangenomen dat Draghi hem donderdag al zal aankondigen.