Euro klimt en dollar daalt

Staat de dollar aan het begin van 'zeven magere jaren'?

Euro klimt en dollar daalt

2017 - De euro klimt en de Amerikaanse dollar daalt. Afgelopen week kwam het niveau van $1,21 al in zicht. Economen van de Japanse zakenbank Nomura denken dat het leed nog niet is geleden. Volgens hen staan de dollar 'zeven magere jaren' te wachten. Is dat zo?

Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco

‘Op basis van de reële effectieve wisselkoers is de dollar nog steeds duur, zowel ten opzichte van de euro als de yen. Amerikaanse aandelen zijn relatief hoog gewaardeerd. Er is dus voldoende ruimte voor een verzwakking.

De euro is daarentegen sterk uit de gratie geraakt. Tijdens de laatste recessie leefde de vrees voor het uiteenvallen van de euro weer op en bleek de Europese munt geen aanspraak op de status van reservevaluta te kunnen maken. Het huidige conjunctuurherstel en Frans-Duitse initiatieven om de architectuur van de euro te verbeteren, vergroten de kans dat de euro in toenemende mate als veilige haven wordt gezien, zonder overigens de status van reservevaluta volledig waar te maken.

Dat Italiaanse eurosceptische partijen inmiddels een toontje lager beginnen te zingen helpt ook: een uiteenvallen van de eurozone lijkt in deze cyclus in elk geval van de baan. Beleggers zouden dus in elk geval een deel van het dollarrisico kunnen afdekken. In tijden van stress blijven de Zwitserse frank, de Japanse yen en de Amerikaanse dollar - de laatste nog steeds de enige wereldreservevaluta met voldoende geografische spreiding- natuurlijke veilige havens.’

Bron: Robeco