Euro kan naar $1,29

Een koers van $1,29 voor een euro aan het eind van het jaar is haalbaar. Dat denkt fondsenhuis Ethenea.

Euro kan naar $1,29

"Op het hoogtepunt van de eurocrisis vloeide er heel veel geld richting de Amerikaanse dollar, de Noorse kroon, de Australische dollar en de Japanse yen", zegt de Duitser Guido Barthels, chief investment officer van Ethenea in gesprek met DFT. "Inmiddels heeft de markt zich verzoend met de gedachte dat de euro voorlopig intact zal blijven. Daardoor vloeit er weer geld teurg in het eurogebied. Wij denken dat de euro richting de $1,25 beweegt, maar voor dit jaar moet $1,29 een haalbare kaart zijn."

Defensief

Ethenea heeft dan ook een long-positie op de dollar. Het beleggingshuis heeft sowieso alleen maar long-posities. Ethenea, met zo’n €7 miljard onder beheer in zijn drie fondsen, valt te kwalificeren als een defensieve belegger.

Zo’n 80% van de klanten is particulier, het grootste deel komt uit Duitsland. “We zijn risico-avers, en we zijn ‘buy and hold’-investeerders”, zegt Barthels. Daarom zit het grootste deel van de fondsen in obligaties. “En als we niet weten wat we moeten kopen, kopen we niets.”

Stresstest

Toch zegt Barthels dat het dit jaar een hele toer wordt om rendement te maken op de obligatiemarkt. “De spreads zijn krap. De rentes op obligaties in de periferie van Europa dalen en dat zal doorgaan. Misschien valt er nog wat te doen in bedrijfsobligaties, maar het wordt hard werken dit jaar.”

Barthels vindt de stresstest van de Europese Centrale Bank niet zwaar genoeg. “Veel landen zijn momenteel niet echt in staat om de banken te herkapitaliseren. Als de ECB fouten constateert, komen ze op een kruispunt. Landen kunnen de banken niet sluiten, maar ze kunnen ze ook niet van kapitaal voorzien. Dus uiteindelijk zal het weinig verschil maken.”

Bron: Ethenea