Euro gaat nog verder onderuit

onverwachte uitslag Brexit heeft financiële markten wereldwijd door elkaar geschud

Euro gaat nog verder onderuit

2016 - Uiteindelijk verrasten de Britse kiezers vriend en vijand. Waar alle strategen rekenden op een ‘blijven’, stemde 52% van de Britten voor een Brexit.

Door deze onverwachte uitslag werden de financiële markten wereldwijd door elkaar geschud en knalden de koersen afgelopen vrijdag met 3 tot 13% omlaag. Bijzonder was het tweecijferige verlies voor Italiaanse en Spaanse aandelen, terwijl de Amerikaanse indices relatief geringe verliezen leden met een teruggang van maar 3 tot 4%.
Volatiel

Valutamarkten toonden een extreme volatiliteit. Het Britse pond leed het grootste verlies op één dag uit de geschiedenis en verloor tegenover de dollar 10% en tegenover de euro 7%. De dollar en vooral de yen profiteerden het meest van de onrust en stegen scherp tegenover elke andere belangrijke valuta.

Het referendum van donderdag is wellicht de allerbelangrijkste gebeurtenis in Europa van de afgelopen tientallen jaren. Het is meer dan ooit lastig om voorspellingen te doen. Zowel de conservatieven als de labour politici verkeren in een volstrekte verwarring. Premier Cameron weigert af te treden en het leiderschap van Corbyn staat onder zware druk.

Het lijkt erop dat het financiële systeem tot dusver de onrust redelijk goed heeft doorstaan. De Bank of England heeft duidelijk gemaakt dat het klaar staat om de financiële stabiliteit te garanderen. Het is bereid 250 miljard pond aan extra liquiditeit in de markt te steken en is bereid om zo nodig euro’s, dollars en yen te verkopen, daarbij gesteund door de betreffende centrale banken. Wij hebben er vertrouwen is dat er geen grote financiële ongelukken zullen ontstaan, waardoor de delicate situatie nog zou verslechteren. Niettemin verwachten wij erg onrustige markten in de komende dagen.
Euro nog te duur

De valutamarkten hebben zich terecht gefocust op de gevolgen van het referendum op Engeland en het Britse pond. Maar de gevolgen voor de Eurozone zijn naar onze mening ietwat onderschat. Nu al zien we in andere Europese landen een roep oom ook daar referenda over een uittreden te houden. In het bijzonder is de ontwikkeling van de institutionele infrastructuur om de euro te steunen (regulering van het bankensysteem, garantiesysteem voor spaargeld, etc.) veel moeilijker geworden. Zelfs na de verkoopgolf van afgelopen week denken wij dat de huidige niveaus van de euro tegenover de dollar de verslechterde politieke situatie weergeeft en wij verwachten dan ook dat de gemeenschappelijke munt naar nog aanzienlijk lagere niveaus zal zakken in de komende weken en maanden.

Terwijl ik dit schrijf, lijkt het erop dat de markten het daarmee eens zijn en de euro verder afstraffen tegenover de dollar in de vroege uren van de handel in Azië. En wat Engeland betreft, de eerste echte aanwijzingen voor de negatieve financieel en economische gevolgen zullen te zien zijn wanneer op 22 juli de vertrouwensindex wordt gepubliceerd.
Geen US renteverhoging

Als gevolg van het Britse referendum is een renteverhoging in Amerika nu absoluut van de baan. Of we later in het jaar alsnog een renteverhoging gaan zien hangt af van de ontwikkeling van de economie wereldwijd en van de ontwikkeling op de financiële markten. Het lijkt er echter op dat de dollar losgekoppeld is van de verwachtingen van de Federal Reserve en een veilige haven is geworden. Daarom zien wij geen reden om onze positieve verwachtingen ten aanzien van de dollar te wijzigen en gaan die mogelijk zelfs in positieve zin bijstellen, met name tegenover de euro.

Bron: Enrique Diaz-Alvarez