Euro duikt onder $1,30

De euro verliest steeds meer terrein ten opzichte van de dollar vanwege aanhoudende zorgen over Griekenland en Spanje.

Euro duikt onder $1,30

AMSTERDAM - De Europese munt zakte woensdag onder de $1,30 en dat is voor de eerste keer sinds januari. Beleggers betaalden tegen het einde van de middag $1,2920 voor een euromunt. De euro is momenteel niet in trek vanwege de uitslag van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland van afgelopen weekend.

Griekenland

Vooral in Griekenland is sprake van een onzekere situatie nu enkele extreme splinterpartijen flinke winst hebben geboekt ten opzichte van de traditionele partijen Pasok en Nieuwe Democratie. De extreemlinkse Syriza, de grote winnaar van de verkiezingen, spreekt vandaag met Pasok en Nieuwe Democratie over een mogelijke coalitie. Syriza wil de afspraken die zijn gemaakt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over bezuinigingen opzeggen, waardoor de kans op een coalitie uiterst klein is.

Spanje

De rente op de Spaanse obligaties liep verder op vanwege problemen in de Spaanse bankensector. Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties ging omhoog tot boven de 6%. Spanje wil dat banken in het land meer geld opzij zetten voor slechte leningen. Daarmee bouwen ze grote reserves op tegen de zware malaise op de vastgoedmarkt.

In totaal zouden de financiële instellingen ongeveer €35 miljard aan extra kapitaal moeten wegzetten. Dat bedrag komt bovenop een eerdere €54 miljard.

Bekijk hier het verloop van de dollarkoers van de laatste dagen.