Euro beter dan dollar?

De euro-dollarkoers bevindt zich in een dalende middellangetermijntrend. Toch verwacht ik in de komende weken een forse opgaande

Euro beter dan dollar?

De euro-dollar vormde medio januari nog een bodem op een oude horizontale steun van 126,50. Dit was het laatste technische vangnet tot aan de bodem van 2010 van 119. Zover komt het voorlopig echter niet. Op 19 januari werd het smalle sinds november vorig jaar dalende trendkanaal opwaarts gebroken bij de 128,50. Een doorbraak boven de 131 zou daarna een bevestiging geven voor dit prille koopsignaal in het kortetermijnbeeld.

Weerstand

Bij 131 lag een horizontale weerstand en ook het 50-daags gemiddelde. Eind januari werd deze weerstand ook opwaartse gebroken en was de opwaartse uitbraak bevestigd. Ik houd in de komende weken rekening met een verdere stijging naar in eerste instantie de 135,30. Maar een test van de sinds april vorig jaar dalende toppenlijn van nu 140 zou mij ook niet verbazen. Hierboven ontstaat pas verbetering in het langetermijnbeeld.

Tussenliggende weerstanden zijn te vinden bij 136,80 en het 200-daags gemiddelde van 137,90. In de afgelopen week vond er een terugtest plaats naar het 50-daags gemiddelde van 130,50. Dit gemiddelde draait in de grafiek nu opwaarts en de kans is groot dat een hogere kortetermijnbodem is gevormd.

Vlagpatroon

Op basis van het vlagpatroon dat in de afgelopen weken werd gevormd, is een koersdoel voor de komende weken te berekenen van ongeveer 138. Er is dus vanuit meerdere invalshoeken een aanzienlijk hoger niveau te verwachten van de euro ten opzichte van de dollar. Een verdere stijging in de komende weken is dus het meest realistische scenario, waarbij we alert moeten worden op topvormingssignaen zodra de euro-dollarkoers de 138 – 140 zone nadert. Onder de 130 ontstaat een eerste verslechtering in het kortetermijnbeeld en lijkt het technische plaatje te kunnen draaien.

Bron: Bas Heijink