EUR/USD vreet aan Holland

De Nederlandse overheid ligt in duigen nadat de PVV van Geert Wilders weigerde nieuwe bezuinigingsmaatregelen te steunen

EUR/USD vreet aan Holland

AMSTERDAM - De stijging van de euro ten opzichte van de dollar die vrijdag te zien was, komt tot stilstand nu de Nederlandse politieke situatie destabiliseert door onenigheid over de bezuinigingen en de voorlopige Europese inkoopmanagersindices omlaag kelderen.

De Nederlandse overheid ligt in duigen nadat de PVV van Geert Wilders weigerde nieuwe bezuinigingsmaatregelen te steunen en daarmee klaarblijkelijk premier Mark Rutte dwingt zijn ontslag in te dienen en de politieke situatie in Nederland in chaos achterlaat. De spread tussen Nederlandse en Duitse staatsobligaties schoot omhoog tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis. Dat is in het bijzonder vervelend voor de pogingen om de problematische Europese Unie staande te houden, aangezien het land na Spanje nu het op een na grootste land is dat op weg is de nieuwe regels uit het "fiscaal compact" aan zijn laars te lappen, terwijl de landen daarover nog maar zo kort geleden overeenstemming bereikten.

Merkel lijkt met de dag zwakker te komen staan, gezien dit recente nieuws uit Nederland en de verwachte overwinning van Hollande in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen dit weekend, die de verwachte tweede run-off tussen Sarkozy en Hollande garandeert en uiteindelijk ook een vermoedelijke overwinning door Hollande. Daar bovenop komt nog eens een nieuwe ronde van inkoopmanagersindices die wijzen op een hernieuwde groeivertraging nu de bezuinigingsmaatregelen het continent hard raken.

EUR/USD

Al die teleurstellende cijfers zorgen dat de EUR/USD na een positieve afsluiting vrijdag weer op zijn retour is, hoewel de verandering nog meevalt vergeleken met de volatiliteit in andere markten zoals obligaties en aandelen. Een deel van dat gebrek aan bereidheid zich te committeren kan zeker het gevolg zijn van zenuwen over de komende FOMC-vergadering. De koers van 1,3200/10 hield vrijdag geen stand, maar de hoogste waarden van die dag, net boven dat niveau, en de massale ondersteuning voor 1,300 blijven het belangrijkste terrein vormen voor het paar.

Vooruit kijken

Het draait nu natuurlijk alleen nog maar om woensdagavond. Dhr. Hilsenrath, een van de “onofficiële spreekbuizen” van de Fed, stelde maandag in een artikel in de WSJ dat het niet waarschijnlijk is dat de Fed woensdag sterk zal hinten in de richting van verdere kwantitatieve versoepeling, en dat kan nog eens extra bijdragen aan de sombere stemming. Dit komt sterk overeen met mijn recente commentaar over de verwachtingen voor de vergadering van woensdag. Hilsenrath stelt in het artikel dat de Fed waarschijnlijk de inflatieverwachtingen voor de korte termijn licht naar boven zal bijstellen en de werkloosheidsprognoses naar beneden, en dat het te vroeg is om een grote verandering in de voorspellingen voor 2013 en 2014 te verwachten. Het zou echter geen grote verrassing zijn als Bernanke tijdens de persconferentie met klem belooft dat de Fed zal ingrijpen als dat nodig is, zelfs als er in de verklaring van de FOMC zelf niet veel nieuws te vinden is.

Het is interessant om te zien dat de NZD/USD het 200-daags voortschrijdend gemiddelde uitdaagt met een koers net onder de 0,8100 op maandag, en de USD/CAD voor de zoveelste keer terug kruipt naar een gelijke waarde (de verkoopgolf van ruwe olie ondersteunt de bovenkant terwijl de BoC’s recente focus op inflatie leidde tot verkoop). De ommekeer in de wisselkoersen met de JPY is zeer passend gezien de zoektocht naar veilige havens op de obligatiemarkten. Let op wat de Australische CPI-cijfers voor het eerste kwartaal maandagavond in Azië doen.

Blijf voorzichtigheid in acht houden - met de FOMC-vergadering deze week lijkt het erop dat het risico van een hogere volatiliteit behoorlijk hoog is, nadat we recentelijk hebben lopen aanmodderen rond de laagste impliciete volatiliteit sinds de zomer van 2008. Er bestaan wereldwijd te veel risico’s om te geloven dat we terug zullen keren naar de lage volatiliteitsniveaus die er waren tijdens de dagen van de kredietzeepbel -de enige manier waarop dat gebeurt is als onze overheden handel volledig buiten de wet stellen in plaats van het simpelweg op brute wijze manipuleren van de markten zoals ze de laatste paar jaar hebben gedaan.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is Head of FX Strategy bij Saxo Bank.

Bekijk hier de koers van vandaag: www.dollarkoers.nl

Bron: Saxo Bank