Einde dollardaling in zicht?

De dollar zakte vorige week fors weg, ondanks de deal die in Washington werd gesloten.

Einde dollardaling in zicht?

De dollar zakte vorige week fors weg, ondanks de deal die in Washington werd gesloten. En niet alleen tegenover de risico-gevoelige valuta, maar ook tegenover alle andere valuta. De EUR/USD sloot op de hoogste dagkoers sinds eind 2011 (in februari werd een top van 1,3700 gehaald, maar die hield geen stand).

Ik denk dat deze beweging op korte termijn nog kan doorzetten, maar ik ben er niet van overtuigd dat het langer dan een paar dagen gaat duren. De EUR/USD zou misschien nog kunnen oplopen naar 1,3750 tot 1,3800, de AUD-USD hoogstens naar het 200-daags gemiddelde (boven de 0,9750’) en de GBP/USD zou de top van net boven de 1,6250 kunnen testen. Maar de kans is groot dat er volgende week een zweepslag beweging terug volgt, terug naar dollar sterkte. Maar zoals altijd geef ik er de voorkeur aan te wachten tot het scenario zich begint af te tekenen voor ik het aandurf mijn kaarten daar op te zetten.

Ik vermoed dat in het algemeen de marktvolgers te negatief zijn geworden over de mogelijkheid van een herhaling van de shutdown in Washington in januari/februari. Ik denk dat de gevoelige nederlaag die de Republikeinen hebben geleden tot gevolg zal hebben dat de partij serieus gaat proberen binnen de partij een meerderheid te vinden om het begrotingsproces succesvoller te laten verlopen in plaats van opnieuw de hakken in het zand te zetten.

We zullen het waarschijnlijk begin december weten als het comité dat uit beide partijen is gevormd wel of niet met een plan komt.

Het Labour Statistics Bureau heeft gemeld wanneer de cijfers worden gepubliceerd die gedurende de overheidssluiting niet konden worden vrijgegeven. De belangrijkste zullen de cijfers over de werkgelegenheid zijn over september, inclusief de non-farm payrolls e.d. Deze komen aanstaande dinsdag.

De dollar-verkopers hebben duidelijk niet gehoord wat Carles Evans, president van de Chigaco Fed, gisteren heeft gezegd. Hij stelde voor om met de QE (kwantitatieve verruiming) te stoppen zodra de Fed $1,25 biljoen heeft opgekocht. Ik weet niet of Evans goed gerekend heeft, want dat zou betekenen dat de Fed in maart 2014 volledig zou stoppen met de aankopen als het tempo waarin de aankopen wordt gedaan gelijk blijft. Dat betekent dat de deur dan wordt dichtgeslagen in plaats van een geleidelijk afbouwen.

Maar hoe dan ook, we hebben een gigantisch communicatieprobleem met de Fed dat de komende maanden moet worden opgelost na het debacle van de non-taper van september.
Vooruitblik

Met aandelenmarkten die weer aan het oplopen zijn dankzij een hernieuwd vertrouwen dat de Fed tapering slechts een vlekje aan de horizon is, ontstaat er ruimte voor verrassende ontwikkelingen, zoals een hernieuwd besef dat de Fed wel eens gedwongen zou kunnen worden om het opkoopprogramma te veminderen door ontwikkelingen anders dan economische ontwikkelingen.

Blijf voorzichtig.

Bron: John Hardy