ECB stuit euro-rally

Haussiers voelen zich waarschijnlijk een beetje ongenakkelijk nu de EUR/USD moeite heeft met de weerstandsniveaus.

ECB stuit euro-rally

De handel zal de komende dagen nerveus blijven in afwachting van de FOMC-bijeenkomst volgende week woensdag.

Verwarrende signalen

De inkoopmanagersindex van de HSBC (PMI) zakte naar 52,1 terwijl een stand van 53,5 was verwacht. Dat dempt de hoop dat de Chinese economie weer vaart wint. Maar tegelijkertijd zagen we een geweldige rally in Chinese aandelen, die de Shanghai index 3% hoger zette. Je mag aannemen dat dat gebeurde in de hoop dat China stimuleringsmaatregelen zal afkondigen, maar ik zag daar geen aanleiding voor. Maar het is een noemenswaardige beweging. Australië reageerde niet, mede door een iets tegenvallende derde kwartaal BNP-groei. Aan de andere kant waren er betere berichten over november. De AUSD/USD blijft satbiel iets onder de 1,0500, duidelijk een psychologische horde. Vanavond komen de werkloosheidscijfers over november en die kunnen de zaak in beweging zetten.

Europese diensten rapport

Het definitieve rapport uit Duitsland en Europawijd over de diensten sector was een tikkeltje beter dan verwacht, maar in Italië was er sprake van een teruggang. In Spanje was er een kleine verbetering, maar nog steeds zwak met een stand van 42,4 in november. In Engeland daalde de PMI ook licht, maar de index staat nog altijd boven de 50. In Zweden daalde de index scherp naar 42,4. Dat is de laatste stand sinds 2009. De cijfers uit Zweden zijn nu al twee maanden slechter dan verwacht. De EUR/SEK worstelt met het 200-daags gemiddelde.

Technisch gezien zal moeten blijken of de 1,3170 top voor weerstand in de euro-rally kan zorgen. Daarnaast beweegt de DAX-index tegen het hoogtepunt van dit jaar en dus ook een paar procent onder het hoogtepunt sinds het Lehman-echec. De zelfgenoegzaamheid is opmerkelijk, gezien de economische problemen. Je zou haast denken dat er een forse economische groei en winstgroei aan zit te komen. De EUR/GBP is ook dicht bij een hoogtepunt.

Bekijk de Euro - Dollarkoers van dit moment.

Bron: John Hardy