ECB & Fed WK

ECB en de Fed houden hun eigen WK

ECB & Fed WK

Juni is niet alleen de maand van het WK van de voetballers, maar ook van dat van de centrale banken. Zowel het bestuur van de ECB als het rentecomité van de Fed heeft vergaderd. Dit is vooral voor de koers van EUR/USD van groot belang. Op de korte termijn wordt de koers eigenlijk alleen maar bepaald óf door die twee centrale banken met hun acties óf door de inschatting van de markt wat macro-economische cijfers voor gevolg zullen hebben op het beleid van de ECB en de Fed.

De ECB kwam als eerste deze maand met wat geschut. De bank verlaagde de officiële rente, duwde de depositorente onder de 0 procent, beloofde nog een lange tijd door te gaan met onbeperkte financiering voor banken en introduceerde en passant een nieuw instrument daarvoor, de TLTRO. Dit zijn leningen met als voorwaarde dat de commerciële banken het geld zullen gebruiken om kredieten te verstrekken aan huishoudens en bedrijven in de eurozone. President Mario Draghi speelde zelfs voor journalist; hij stelde zelf de vraag ‘zijn we nu klaar?’ en antwoordde meteen met ‘nee’.

De aanloop naar die vergadering en de vergadering zelf misten hun uitwerking op EUR/USD niet. De koers zakte van ca. 1,40 naar ca. 1,35. Dat was meer in lijn met wat de ECB wilde. Want dat is cruciaal: zowel de ECB als de Fed wil eigenlijk geen sterke munt. Voor de ECB is een sterke euro ongewenst omdat die de toch al te lage inflatie verder omlaag kan drukken en de toch al wankele en prille voortekenen van een economisch herstel in de eurozone in gevaar kan brengen. Dat herstel drijft namelijk voor een groot deel op de export. De Fed zelf wil ook wat meer inflatie en een sterke dollar helpt daar niet bij.

Er is wel een verschil. Het economisch herstel in de VS stoelt vooral op binnenlandse vraag. Een sterkere dollar zou ook stroken met de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie: die groeit en de inflatie loopt op. Ik verwacht de komende weken een soort omgekeerde touwtrek-wedstrijd, waarbij de ECB verbaal en desnoods met nieuwe maatregelen zal ingrijpen als EUR/USD te ver oploopt en de Fed met ingrijpen kan dreigen als EUR/USD te ver zakt. Omdat een sterkere munt minder pijn doet in de VS dan de eurozone, verwacht ik dat EUR/USD in een range van ca. 1,35 – 1,38/1,39 zal bewegen de komende tijd, met op termijn meer neiging aan de onderkant uit te breken.

Vandaar dat ik voorlopig voor activisme kies: long EUR/USD als de onderkant van de range in zicht komt en short als we de bovenkant opzoeken.

Bron: Beleggers belangen