Dollar krijgt tik door Trump

De Amerikaanse dollar verzwakt tegen alle handelsmunten.

Dollar krijgt tik door Trump

2017 - Handelaren wijzen op het opnieuw falen van het plan van Donald Trump om de 'Obamacare' te vervangen. 'Trumpfailure' duwde de dollar naar een tienmaands dieptepunt tegen de euro. ,,Als zelfs dit voor Trump belangrijke plan al niet lukt, gaat het niet goed. De markt gaat dit zien als indicator of hij ook andere zaken nog wel voor elkaar kan krijgen", zegt macro econoom Elwin de Groot van Rabobank.

,,Dit falen draagt zeker bij aan de verdere verzwakking van de dollar tegen andere munten."

Exportprobleem

Inmiddels staat de euromunt in reactie dit jaar zo'n 6% hoger tegen een mandje met belangrijkste handelsmunten. De koers bereikte het hoogste punt in veertien maanden tijd. Economen houden bij meer tegenwind in de VS en het Verenigd Koninkrijk rekening met het nog verder aansterken van de euro.

In Europa werd de stijgende euro verantwoordelijk gehouden voor grote exporteurs als

Dat is slecht voor de Europese export, maar goed voor de Amerikaanse bedrijven, aldus valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). ,,Amerikaanse exportbedrijven slaan momenteel de bal uit het park, zo goed gaat het ze in de S&P500 bijvoorbeeld. Het wachten is daar op een loonsverhoging, die maar uitblijft.”

Draghi aan zet

Het Britse pond ging in reactie op het lager dan verwachte inflatiecijfer achteruit tegen de euro en de dollar. De FTSE in Londen pluste na het lagere dan verwachte inflatiecijfer voor het Verenigd Koninkrijk.

,,Ook de Britse kerninflatie is lager dan verwacht. De ondermijning van de koopkracht is minder groot dan verwacht”, zegt macro econoom Elwin de Groot van Rabobank. ,,Eerder wilde de Bank of England de rente verhogen; dit cijfer geeft een indicatie dat de renteverhoging niet snel hoeft te komen en de centrale bank langer steun biedt.”

Bron: Elwin de Groot van Rabobank