Dollar in de uitverkoop

De economische malaise in China heeft een kettingreactie op valutamarkten in gang gezet

Dollar in de uitverkoop

2015 - De Amerikaanse dollar heeft een flinke stap terug gedaan ten opzichte van de euro. Nederlandse importeurs krijgen zo een mooie kans om valutarisico’s af te dekken, voordat de dollar weer gaat stijgen.

De forse koersdaling op de Chinese aandelenmarkt echoot hard door op de Amsterdamse beurs en in andere landen. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo erg dat de economie daar met zes in plaats van zeven procent groeit, maar omdat het om zulke enorme bedragen gaat reageren financiële markten behoorlijk heftig. Zelf word ik behoorlijk zenuwachtig als ik zie wat er nu in China gebeurt. De waan lijkt te regeren op de Chinese beurzen. Het Achtuurjournaal toonde begin deze week in item over de paniek op de financiële markten een typerend voorbeeld daarvan. Je zag een oud omaatje in een internetcafe zitten dat er heilig van overtuigd was dat de beurskoersen zouden stijgen met als enige argument dat ze in de voorgaande vijf handelsdagen telkens waren gedaald…

Pariteit even uit beeld
Het belangrijkste effect op valutamarkten was een flinke daling van de dollar ten opzichte van de euro. Sinds halverwege 2014 leek deze wisselkoersverhouding nog op weg richting pariteit. Na de Chinese marktschok kreeg je opeens nog maar 85 eurocent voor je dollar ten opzichte van de ruim 90 een week geleden. Dat komt doordat een Amerikaanse renteverhoging nu een stuk minder waarschijnlijk is geworden.

De Amerikaanse centrale bank is de markt al heel lang erop aan het voorbereiden dat de rente voor het eerst in negen jaar weer eens wordt verhoogd. Het is heel erg de vraag of de Fed dat aandurft nu de Chinese economie het zo moeilijk heeft. Het percentage economen dat in september een renteverhoging verwacht, is de afgelopen dagen gedaald gehalveerd tot 28 procent.

Dollardaling is tijdelijk
De toenemende kans dat de rente voorlopig laag blijft maakt het even minder interessant om dollars aan te houden. Dat verklaart ook de terugval van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro. Het heeft er alle schijn van dat dit slechts een tijdelijk effect is. De economie in de Verenigde Staten groeit simpelweg een stuk sneller dan die in Europa. Dat moet tot uitdrukking komen in een sterkere dollar.

Naar verwachting groeit de Amerikaanse economie dit jaar met 2,0 procent en in 2016 is dat 2,9 procent. Voor de eurozone komen die slechts op 1,3 en 1,9 procent. Een ander groot verschil tussen beide regio’s is de werkloosheid. Terwijl in de eurozone maar liefst 11,1 procent van de beroepsbevolking zonder baan zit, is dat in de Verenigde Staten slechts 5,3 procent is.


Bekijk hier de dollarkoers van dit moment

Bron: Laurens Maartens