Binnenkort $1 = €1 ?

De pariteit van de dollar en de euro is binnen enkele maanden in zicht.

Binnenkort $1 = €1 ?

2015 - Die conclusie trekt strateeg John Hardy van Saxo Bank. Hij voorspelt dat het moment dat $1 gelijk is aan €1 binnen vier tot zes maanden wordt bereikt. Als belangrijkste oorzaken voor de verzwakking van de euro noemt Hardy het ruime monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), de lage Europese rente en vooral de verwachting dat Amerika nog dit jaar de rente verhoogt.

Geen signaal

Vorige week maakte de ECB bekend dat de belangrijkste rentetarieven in de eurozone op de huidige niveaus blijven. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05%. De depositorente blijft 0,2% negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen.

ECB-president Mario Draghi gaf gisteren opnieuw geen enkel signaal dat de euro-rentetarieven mogelijk zouden kunnen stijgen. Dit staat in scherpe tegenstelling tot zijn Amerikaase collega Yellen die deze week benadrukte dat een renteverhoging later dit jaar voor de hand ligt gezien het krachtige herstel van de Amerikaanse economie.
Onder de $1,09

Tijdens de handel zakte de euro even beneden de $1,09. Nog maar twee maanden geleden was de koers $1,15. Op dit moment stat de euro op $ 1,098