Beleggen in goud: hou vooral de dollarkoers in de gaten?

Is karakter van belegging in goud opnieuw gewijzigd?

Beleggen in goud: hou vooral de dollarkoers in de gaten?

Sterkere dollar duwt goudprijs telkens weer weg

In de loop van 2011 was goud een activaklasse die zowel tegen een inflatie- als een deflatiescenario bescherming bood. De goudprijs reageerde namelijk niet alleen op inflatiedreiging, maar ook op signalen in verband met de schuldencrisis. Die signalen zijn in wezen deflatoir, want het afbouwen van de schulden brengt mee dat sterk moet worden bezuinigd met uiteraard een economische krimp tot gevolg.

In de loop van de maand december werd duidelijk dat het gevaar op deflatie groter is dan dat op inflatie, waardoor de koers van het goud meteen anders werd. Deflatoire signalen zetten de koers van het goud onder druk, waar dat in de maanden voordien niet het geval was. 

Op de valutamarkten is de koers van de euro gedaald, wat betekent dat de dollarkoers steeg. Als gevolg daarvan is de goudprijs fors gedaald, om vervolgens weer te stijgen. Enkele weken geleden werd bereikte het goud een nieuwe bodem voor de afgelopen zeven maanden. De dollar steeg anderzijds tot een piek voor de afgelopen 11 maanden ten opzichte van de euro.

Suki Cooper, analist bij Barclays Capital in New York, merkte op dat de correctie bij het goud nieuwe kopers uit India en China lokte, hoewel de verhandelde volumes relatief laag bleven. Inmiddels zijn die volumes weer aangetrokken.