ABN Amro: Euro naar $1,10 dit jaar

Economen van ABN Amro verwachten dat de eenheidsmunt eind dit jaar op $1,10 zal staan.

ABN Amro: Euro naar $1,10 dit jaar

2014 - In een rapport van de economen van de ABN Amro dat vandaag is uitgekomen spreken ze de verwachting uit dat de de eenheidsmunt eind dit jaar op $1,10 zal staan. De euro heeft de afgelopen tijd al aardig terrein verloren ten opzichte van de dollar. Vanmiddag koerste de eenheidsmunt zo rond $1,19. ABN Amro verwacht een gestage daling tot $1,10 aan het eind van dit jaar.

Eerder ging de bank nog uit van een daling tot $1,15 eind 2015. ABN Amro wijst naar de verschillen in monetair beleid en economische groei aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Terwijl in de VS de centrale bank zijn opkoopprogramma heeft afgebouwd en op weg lijkt naar een renteverhoging, is de situatie in Europa diametraal anders.

De centrale bank op het ‘oude continent’ zal waarschijnlijk juist binnenkort beginnen met een opkoopprogramma. Op die manier zal het verschil in ontwikkeling tussen de VS en Europa alleen nog maar verder toenemen, aldus ABN Amro. En dat zorgt er voor dat de euro steeds goedkoper wordt ten opzichte van de dollar.

Een verdere daling van de euro tegenover de dollar is ook de algemene marktverwachting. Bij de Europese Centrale Bank zullen ze het handenwrijvend aanzien. Begin 2014 stond de euro nog op $1,40, en toen al deed de ECB er alles aan om de keiharde munt omlaag te praten.