2015 Sterk jaar voor euro?

2014 Was geen goed jaar voor de euro. Althans, als je een sterke munt goed vindt. (Edin Mujagic)

2015 Sterk jaar voor euro?

2015 - Wie, zoals de ECB en zo goed als alle politici uit de eurozone, juist een zwakke munt goed nastreeft, heeft een prima jaar achter de rug. De koers van EUR/USD is gezakt van ca. 1,40 naar ca. 1,20. In de eerste week van dit jaar zette de daling door: de koers flirt inmiddels met 1,18 en daarmee komt de koers waartegen de euro begonnen is begin 1999, van 1,17 dollar per euro, voor het eerst sinds november 2003 in zicht.

Zo aan het begin van het jaar is het goed wat langetermijnposities in te nemen. Om dat te kunnen doen is een analyse nodig van de waarschijnlijke ontwikkeling van EUR/USD.

Beleidsverschillen

De daling van 2014 is veroorzaakt door de grote en toenemende verschillen in het (voorgenomen) beleid van de ECB en de Fed. Waar de eerste het monetaire beleid behoorlijk ruimer heeft gemaakt – zo verlaagde de bank de rente naar 0,05 procent en heeft de bank zo goed als beloofd op grote schaal staatsobligaties te gaan opkopen – is de Fed juist de andere kant op gaan roeien.

Die bank heeft quantitative easing ontmanteld en maakt zich op de rente te gaan verhogen. Daarnaast komt het economisch herstel in de eurozone maar niet van de grond; de Amerikaanse economie groeit daarentegen redelijk hard. De werkloosheid is in de eurozone hoog en klimt verder; in de VS is die laag en dalend. Dat alles maakte de euro onaantrekkelijk en de dollar juist aantrekkelijker.

Ook in 2015 blijven de verschillen in het beleid van de ECB en de Fed groot. Maar waar die verschillen in 2014 nieuw waren, en daarmee de koersen beïnvloed hebben, is er anno 2015 niets nieuws aan.

Volgende stap duidelijk

Ondertussen weten zelfs de vogels in de lucht dat de ECB dit jaar verder gaat in het verruimen van zijn beleid en veel beleggers menen dat de Fed de rente gaat verhogen. Omdat dit niets nieuws is voor beleggers, betekent dat dat die verwachting in de koers is verwerkt. Anders gesteld: pas als er iets wezenlijks verandert met betrekking tot de Fed en /of de ECB, is een grote beweging in EUR/USD te verwachten.

Dus…is zo een wezenlijke verandering te verwachten en aan welke kant van de oceaan? Beleggers gaan ervan uit dat de Fed de rente in de zomer van 2015 zal gaan verhogen. Door de sterke dollar, lage olieprijs en afkoelende economische groei buiten de VS, is het echter te verwachten dat de groei van de Amerikaanse economie wind tegen zal krijgen en de inflatie onder neerwaartse druk zal komen

Beide zijn zaken waar de Fed als de dood voor is én voor beide geldt dat een renteverhoging de situatie erger zou maken. Een renteverhoging zet de economische groei onder druk en duwt de inflatie omlaag. Een nog veel sterkere dollar zou hetzelfde effect hebben en het is maar de vraag of de Fed een verdere daling van EUR/USD zal accepteren.

Het zou mij niet verbazen als de verwachtingen over het Fed-beleid de komende maanden aanzienlijk gaan veranderen, in de zin dat beleggers rekening mee gaan houden dat de Fed (veel) later de rente zal gaan verhogen. Dat op zijn beurt zou de dollar minder, en de euro iets meer, aantrekkelijk maken. Kortom, ik houd er rekening mee dat EUR/USD eind dit jaar (aanzienlijk) hoger staat dan nu.

Bron: Edin Mujagic (1977)