10 jaar euro-usd manipulatie

De koers van de euro ten opzichte van de dollar wordt met regelmaat gemanipuleerd

10 jaar euro-usd manipulatie

In ongeveer de helft van de gevallen vindt er op de laatste handelsdag van de maand een opvallende koersbeweging plaats, volgens Bloomberg. Handelaren zouden op deze manier winsten willen boeken ten koste van de klant. Valutakoersen worden met regelmaat gemanipuleerd, volgens persbureau Bloomberg. Vlak voor de 60 seconden die nodig zijn om een koers te bepalen, vinden vaak opvallende koersbewegingen plaats. Op de vastgestelde koersen wordt onder andere door beursgenoteerde bedrijven de waarde van hun bezittingen gemeten. Op de laatste vrijdag van juni, steeg de waarde van de Amerikaanse dollar in 20 minuten tijd 0,57% ten op zichte van de Canadese dollar, vlak voor de 60 seconden die nodig zijn om een wisselkoers te bepalen. Binnen een uur was echter twee derde van die winst alweer verdampt.

Opvallende koersbeweging

,,We zien enorme uitschieters in koersbewegingen”, zegt Michael DuCharme, hoofd foreign exchange bij Russel Investments, tegenover het persbureau. Waarna er kort na 4 uur weer normalisatie plaatsvindt, stelt hij. ,,Dit draagt bij aan de verdenking dat er zaken niet kloppen.” Uit een research van Bloomberg blijkt dat in 31% van de keren een dergelijke opvallende koersstijging - in de minuten voor de 60 seconden (4 uur in Londen) waarbinnen valutakoersen worden bepaald volgens de methode van VM/Reuters - op de laatste handelsdag van de maand plaatsvind

$4700 miljard

Het onderzoek gaat om 14 valutaparen in een tijdsbestek van 2 jaar. Bij de meest verhandelde paren, zoals de euro/dollar-koers. gaat het zelfs om ongeveer 50%, aldus Bloomberg. Eerder werd al gemeld dat deze praktijken al meer dan 10 jaar plaatsvinden. Op de valutamarkt wordt dagelijks ongeveer voor een waarde van $4700 miljard verhandeld.

Bron: Bloomberg