Blog

Euro klimt en dollar daalt

Staat de dollar aan het begin van 'zeven magere jaren'?

Euro klimt en dollar daalt

2017 - De euro klimt en de Amerikaanse dollar daalt. Afgelopen week kwam het niveau van $1,21 al in zicht. Economen van de Japanse zakenbank Nomura denken dat het leed nog niet is geleden. Volgens hen staan de dollar 'zeven magere jaren' te wachten. Is dat zo? Lees verder…

IMF noemt euro te goedkoop

IMF noemt euro 10% à 20% te goedkoop voor Nederland. Koersdoel $1,36 zou goed evenwicht zijn

IMF noemt euro te goedkoop

2017 - Net als de Japanse yen en Chinese yuan beweegt de euro redelijk in lijn met de macro-economische omstandigheden, maar voor Nederland en Duitsland is de euro 10% à 20% te goedkoop.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds vrijdag in zijn External Sector Report, de jaarlijkse doorlichting van de wisselkoersen en externe tekorten en overschotten van de grootste economieën.

Voor de twee Europese exportkampioenen, die mede dankzij een goedkope euro jaar-in-jaar-uit grote overschotten op de lopende rekening boeken, is volgens het fonds een interne appreciatie nodig. Ze zouden daarvoor hun belasting- en uitgavenbeleid kunnen gebruiken om de particuliere investeringen, de arbeidsparticipatie en consumptie te stimuleren. Volgens het IMF hebben de landen voldoende begrotingsruimte en een relatief gezonde conjunctuur. Lees verder…

Dollar krijgt tik door Trump

De Amerikaanse dollar verzwakt tegen alle handelsmunten.

Dollar krijgt tik door Trump

2017 - Handelaren wijzen op het opnieuw falen van het plan van Donald Trump om de 'Obamacare' te vervangen. 'Trumpfailure' duwde de dollar naar een tienmaands dieptepunt tegen de euro. ,,Als zelfs dit voor Trump belangrijke plan al niet lukt, gaat het niet goed. De markt gaat dit zien als indicator of hij ook andere zaken nog wel voor elkaar kan krijgen", zegt macro econoom Elwin de Groot van Rabobank.

,,Dit falen draagt zeker bij aan de verdere verzwakking van de dollar tegen andere munten."

Exportprobleem

Inmiddels staat de euromunt in reactie dit jaar zo'n 6% hoger tegen een mandje met belangrijkste handelsmunten. De koers bereikte het hoogste punt in veertien maanden tijd. Economen houden bij meer tegenwind in de VS en het Verenigd Koninkrijk rekening met het nog verder aansterken van de euro.

In Europa werd de stijgende euro verantwoordelijk gehouden voor grote exporteurs als Lees verder…

Opmars euro zet door

De koers van de euro is de laatste dagen in snel tempo opgelopen, tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd

Opmars euro zet door

2017 - Op de financiële markten zijn beleggers zich zorgen gaan maken dat de Europese Centrale Bank (ECB) wil beginnen met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen voor de economie.

De euro werd donderdag in de loop van de avond verhandeld voor ruim 1,14 dollar. Enkele dagen terug zat de koers nog onder de 1,12 dollar. Dat is op de valutamarkten, in zo'n korte tijd, een behoorlijke stijging. Lees verder…

Franse Euro boost

Euro flink hoger na Franse verkiezingen

Franse Euro boost

2017 - De Europese eenheidsmunt won afgelopen nacht in de Aziatische handel flink aan waarde. De euro steeg ruim 1% ten opzichte van de dollar naar $1,087. Eerder in de nacht koerste de euro zelfs $1,094.

De reden voor deze stijging moet in Frankrijk worden gezocht. Na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is duidelijk dat de liberale Emmanuel Macron het op gaat nemen tegen de extreem-rechts Marine le Pen. Peilingen voorspellen een eclatante overwinning voor Macron. Lees verder…